MENIU

Reducerea numărului dealerilor este principalul factor al relansării GM şi Chrysler

Foto: autonorth.ca

Senatorii americani au exercitat presiuni miercuri asupra directorilor companiilor falimentare General Motors (GM) şi Chrysler să revină asupra planurilor de reducere cu 2.300 a numărului dealerilor, ca parte principală a procesului de restructurare.

Analiştii din industrie au declarat în repetate rânduri că reţeaua extinsă de retail a afectat cei doi producători din Detroit pentru că forţează dealerii, mai ales cei din suburbiile oraşelor mari, să concureze mai mult unul împotriva altuia decât împotriva altui producător auto.

Constructorii au fixat termene limită stricte pentru identificarea saloanelor de prezentare pe care le vor menţine după ce vor ieşi din faliment, cu ajutorul a miliarde de dolari din banii contribuablilor.

"Nu avem altă alternativă. Trebuie să facem sacrificii pentru a construi o companie mai puternică, mai viabilă. Aceasta este ultima noastră şansă să reuşim", a declarat directorul executiv al GM, Fritz Henderson, în cadrul unei audieri în faţa Comitetului Comerţului din Senat.

Totodată, preşedintele Chrysler, Jim Press, a declarat că decizia de a elimina franciza saloanelor de prezentare este "dureroasă", dar în acelaşi timp "absolut necesară" pentru facilitatea unei alianţe înfloritoare cu producătorul italian Fiat SpA.

GM plănuieşte să reducă cu aproximativ 1.600 numărul dealerilor în următoarele 18 luni, dar vrea ca reprezentanţii saloanelor să fie de acord cu aceste măsuri până pe 12 iunie. Chrysler vrea să reducă reţeaua de dealeri cu 789 de saloane până pe 9 iunie.

Dar noile măsuri dorite de companiile auto au atras nemulţumirea membrilor senatului în timpul audierii, pentru că în urma acestora ar fi pierdute 100.000 de locuri de muncă.

"Nu cred că acestor companii ar trebui să li se permită să folosească banii contribuabililor pentru ca mai apoi să părăsească dealerii locali şi clienţii lor, lăsându-i fără niciun ajutor", a declarat preşedintele Comisiei Comerţului, John Rockefeller.

Falimentul GM este cel mai îndeaproape planificat din istoria Statelor Unite. Declinul final al grupului a început pe 19 decembrie 2008, când aministraţia preşedintelui GeorgeW. Bush a anunţat că a acordat producătorului un împrumut de urgenţă care a accelerat în martie, după ce guvernul condus de această dată de Obama a acordat GM 60 de zile pentru a se restructura.

Luni, compania a depus cerere pentru intrarea în faliement, având aceeaşi soartă ca rivalul său, Chrysler, care a luat o măsură similară pe 30 aprilie.

Mai multe articole despre:
General Motors GM Chrysler relansare