MENIU

Rectorii de la mai multe universităţi au anunţat că nu vor primi diplome de la Spiru Haret

Foto: wordpress.com

Absolvenţii Spiru Haret nu scapă de emoţia valabilităţii diplomei nici la înscrierile la masterat. Mai mulţi rectori au anunţat deja că nu vor accepta dosare care conţin o diplomă de la universitatea Spiru Haret decât după ce o vor verifica la sânge.

Academia de Studii Economice a început deja înscrierile pentru programele de masterat. Unele dosare care conţineau diplome emise de Universitatea Spiru Haret au fost respinse.

"Deocamdată, nu am acceptat la admiterea la masterat niciun absolvent al Universităţii , indiferent dacă a făcut studii la zi sau la distanţă. Am decis să aşteptăm clarificarea situaţiei", a precizat, pentru NewsIn, rectorul Universităţii "Alexandru Iona Cuza" din Iaşi, Vasile Işan, care a adăugat că, anii trecuţi, diplomele absolvenţilor nu au fost verificate în mod special, astfel că s-ar putea ca la "Cuza" să fi absolvit masterate şi licenţiaţi care au urmat forme de învăţământ neautorizate de la "Spiru Haret".

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" face parte, alături de Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara, din consorţiul "Universitaria", care susţine înăsprirea măsurilor de acreditare a universităţilor private şi verificarea legalităţii programelor de studii la toate instituţiile de învăţământ superior din ţară.

"Fabricile de diplome care s-au dezvoltat în ţara noastră constituie o metodă de a câştiga bani prin fraudarea publicului, un prejudiciu moral grav adus tineretului (care este format în spiritul profitului nemeritat şi al superficialităţii), şi o atingere adusă imaginii României în lume, prin generarea neîncrederii în calificările naţionale", susţin reprezentanţii consorţiului. Unele instituţii de învăţământ superior de stat au hotărât să anuleze inclusiv diplomele de masterat obţinute deja de absolvenţi ai unor forme de învăţământ neacreditate de la "Spiru Haret".

Sunt, însă, şi universităţi de stat unde consecinţele anunţurilor făcute de Ministerul Educaţiei privind absolvenţii de la Universitatea "Spiru Haret" nu au fost atât de grave. Astfel, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), vor fi verificate cu mai multă atenţie pentru admiterea la masterat diplomele de la "Spiru Haret", însă nu vor fi luate măsuri retroactive.

"Vom verifica atent diplomele de licenţă ale absolvenţilor de la Spiru Haret, însă situaţia din anii trecuţi este mai complicată şi ne va fi greu să verificăm retroactiv diplomele emise", a explicat rectorul SNSPA, Paul Dobrescu.

La Universitatea Bucureşti, care are numeroase programe de studii de masterat compatibile cu cele oferite de "Spiru Haret", nu s-a luat încă nicio decizie oficială în această privinţă, spun reprezentanţii instituţiei.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pe 21 iulie, că toate diplomele de la Universitatea "Spiru Haret" sunt valabile până la clarificarea situaţiei, însă controlul la această instituţie de învăţământ înaintează foarte greu, din cauza lipsei de disponibilitate a celor de acolo.

Potrivit conducerii Universităţii "Spiru Haret", toate diplomele de licenţă şi titlurile universitare acordate de instituţie sunt legale, motiv pentru care instituţia a dat în judecată guvernul.