MENIU

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 8: Misterele Triunghiului Bermudelor

FOTO: worldatlas.com
FOTO: partecipiamo.it
FOTO: dkshamli.wordpress.com
FOTO: manantial.wordpress.com
FOTO: deviantart.com
FOTO: deviantart.com

Oamenii au avut întotdeauna o înclinaţie către conspiraţii, iar civilizaţia umană nu a dus lipsă de incidente neelucidate în ultima sută de ani. REALITATEA.NET vă aduce o colecţie a celor mai cunoscute şi dezbătute teorii conspiraţioniste. În episodul opt vă prezentăm unul dintre cele mai bizare şi îndrăgite mistere, cel al Triunghiului Bermudelor.

Perimetrul considerat periculos este încadrat de Miami, Puerto Rico şi Insulele Bermude. Triunghiul Bermudelor este însă un nume contemporan. Zona nu este o fabricaţie nouă a oamenilor dornici să devină faimoşi, există o serie de păreri care aruncă întregul fenomen în cârca erorii umane, a minciunilor, informaţiilor false şi a altor motive,

Triunghiul Bermudelor era cunoscut din vechime sub numele din Triunghiul Diavolului. Cele mai multe rapoarte despre dispariţiile navelor şi avioanelor vin din secolul XX, dar prima menţiune a unor probleme în triunghi a fost făcută de nimeni altul decât Cristofor Columb.

Celebrul explorator a notat o serie de probleme care au apărut la trecerea sa prin Marea Sargaselor. Busola se comporta ciudat,  spunând la un moment dat că nu busola ar fi de vina, ci mai degrabă Steaua Nordului care îşi schimba poziţia. A doua problemă a fost vremea foarte calmă, marinarii find îngrijoraţi că la întoarcere nu vor avea suficient vânt. Cu toate acestea au fost loviţi de valuri destul de mari, deşi vântul nu bătea deloc. O a treia menţiune a lui Columb este şi cea mai ciudată, dar şi cea mai enigmatică. Marinar cu experienţă, Columb a spus că a văzut o lumină a orizont, fără nici o sursă aparentă. Cercetătorii contemporani sunt de părere că acesta a văzut probabil focurile unor perscari, de pe insulele din apropiere, dar Columb a găsit plajele pustii, fără locuitori.

Al doilea caz care a definit Triunghiul Bermudelor drept unul dintre cele mai mari fenomene paranormale de pe Pământ, este cel a zborului 19. Un exerciţiu al Marinei americane s-a transformat într-un mister după ce cinci bombardiere TBM Avenger au dispărut, fără urmă, pe data de 6 decembrie 1945. Cazul este cu atât mai interesant din cauza faptului că un avion trimis în căutarea lor a dispărut la rândul său. Una dintre cele mai interesante descrieri a zborului 19 a fost făcută de Doru Davidovici, în cartea sa, Lumi Galactice. Doru Davidocivi a fost un pilot de vânătoare şi scriitor, fiind chiar asemuit cu Antoine de Saint Exupery. În Lumi Galactice se găseşte o transcriere a discuţiilor dintre piloţi şi turnul de control. Pe lângă faptul că piloţii au raportat că busolele nu mai funcţioneză, două relatări au atras atenţia. Comandantul escadronului spune, de mai multe ori, că nu reuşeşte să găsească soarele pe cer şi nimic nu arată aşa cum ar trebui. Conversaţia se încheie cu o afirmaţie bizară: \"Am ajuns la apa albă\".

Din nefericire pentru fanii triunghiului, în relatări care mai apoi s-au transformat în legende urbane, s-au strecurat şi erori. Cel mai resunător caz al vasului de peste 280 de tone, Mary Celeste, găsit fără nici un om la bord, în anul 1872. Este doar o confuzie de nume. Mary Celeste a eşuat de fapt în largul coastei Portugaliei. Un alt vas, cu numele de Mari Celeste, a eşuat pe un recif de lângă insulele Bermude, în 1864, de unde şi confuzia.

Ultimul caz înregistrat a fost pe data 15 decembrie, 2008. Un avion englezesc, BN-2A MK III, a dispărut în triunghi, la circa 12 mile nautice de insulele Caicos. Pilotul şi 11 persoane au fost date dispărute şi nu s-a putut recupera nimic din avion.

În Triunghiul Bermudelor se crede că au dispărut, fără explicaţie, în 300 de ani, circa 2000 de nave şi avioane. Pe de altă parte, compania de asigurări  Lloyd\'s din Londra a declarat că în zona respectivă nu a fost un număr semnificativ de dispariţii , ţinând cont de volumul mare de nave şi avioane care străbat zona.

Principala cauză invocată a presupuselor dispariţii, care face şi deliciul cititorilor în general, este Atlantida, oraşul scufudat menţionat de Platon. Aparent acesta încă mai are o influenţă nefastă asupra oceanului. În \"colţul opus\", al pragmatismului, principala cauză invocată pentru dispariţia navelor sunt zăcămintele de metan, gaz care poate schimba densitatea apei, făcând foarte uşoară scufundarea. Cei care cred în conspiraţiile mondiale sunt chiar de părere că Statelor Unite şi Marea Britanie ştiu de fapt care este adevărul.

Indiferent de cauze, paranornamale, pragmatice sau extraterestre, Triunghiul Bermudelor va fascina mult timp de acum înainte civilizaţia umană.

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 1: Experimentul Philadelphia

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 2: Planeta Nibiru şi 2012

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 3: Incidentul Roswell

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 4: Teoria falsă a încălzirii globale

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 5: Romania şantajată pentru a ascunde secretele Bucegilor

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 6: Michael Jackson, văzut viu pe toate meridianele planetei

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 7: Mai multe teorii pun la îndoială varianta oficială a atentatelor de la 11 septembrie