MENIU

REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 3: Incidentul Roswell

FOTO: wikipedia.org
FOTO: wikipedia.org
Imagini de la presupuna recuperare a extraterestrilor, la locul accidentului, lângă Roswell
Imagini de la presupusa autopsie a extratereştrilor recuperaţi la Roswell, New Mexico

Oamenii au avut întotdeauna o înclinaţie către conspiraţii, iar civilizaţia umană nu a dus lipsă de incidente neelucidate în ultima sută de ani. REALITATEA.NET vă aduce o colecţie a celor mai cunoscute şi dezbătute teorii conspiraţioniste. Al treilea episod vă prezintă incidentul Roswell şi presupusa capturare a unei nave extraterestre.

Incidentul Roswell se referă la recuperarea de către armata americană, la data de 8 iulie 1947, a unor materiale neidentificate, în apropiere de oraşul Roswell, New Mexico. Reprezentanţii armatei susţin că resturile recuperate nu erau altceva decât un balon meteorologic experimental, din cadrul unui program clasificat numit Mogul, care se ocupa cu detectarea posibilelor explozii nucleare ruseşti.

Pe de altă parte, din ce în mai mulţi oameni sunt de părere că de fapt armata americană ar fi recuperat un OZN (obiect zburător neidentificat), o navă extraterestră şi au ales că facă totul secret.

Bănuielile au apărut în aceeaşi zi când Roswell Army Air Field (RAAF)  a emis un comunicat oficial în care spuneau că au recuperat un obiect necunoscut, de forma unei disc, din apropierea unei ferme din Roswell. Tot în cursul zile de 8 iulie, Comandamentul General al Armatei a 8-a a Forţelor Aeriene a emis un al doilea comunicat în care se specifică faptul că a fost de fapt recuperat un balon meteorologic. Au apărut chiar şi câteva articole în ziarele locale care titrau pe prima pagină că a fost recuperat un OZN. 

În mod surprinzător, cazul a fost uitat timp de aproape 30 de ani. În 1978, ufologul şi expertul în fizica nucleară Stanton T. Friedman a realizat un interviu cu maiorul Jesse Marcel, unul dintre cei care au participat la recuperarea resturile la Roswell. Acesta a fost de părere că Armata a muşamalizat cazul şi că acolo a fost recuperată o navă extraterestră.

În ani următori au apărut o serie de mărturii care au adăugat o sumedenie de detalii despre incident, dar cea mai interesantă a fost declaraţia unui medic legist care a susţinut că a efectuat autopsia unor creaturi umanoide. Odată cu apariţia internetului a ieşit la suprafaţă un film scurt, controversat, în care se văd două creaturi, decedate, în timpul unei autopsii. Filmul a fost primit de la început cu scepticism, iar mulţi cred astăzi că este un fals. Cu toate acestea, există în continuare un număr foarte mare de oameni care sunt de părere că filmul este adevărat sau cel puţin o reconstituire a evenimentelor originale.

Indiferent dacă incidentul este adevărat sau nu, acesta a generat sute de cărţi, filme, emisiuni de televiziune, documentare şi rămâne, probabil, cea mai cunoscută teorie a conspiraţiei.

Citeşte şi REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 1: Experimentul Philadelphia

Citeşte şi REALITATEA.NET vă prezintă conspiraţii celebre. Episodul 2: Planeta Nibiru şi 2012