MENIU

REALITATEA.NET recomandă: Top 5 Cele mai nesănătoase alimente

Foto: sxc.hu
Foto: timpultau.ro
Foto: newschannel.ro
Foto: wikimedia.org

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Cu toţii ştim care sunt alimentele de care ar trebui să ne ferim pentru a ne menţine un organism sănătos. Medicul nutriţionist Oana Braga a realizat un top cinci al celor mai nesănătoase alimente.   

1. Margarina. "Trebui să evităm consumul de margarină datorită conţinutului de acizi graşi trans care determină creşterea colesterolului rău şi scăderea celui bun. Ca structură moleculară margarina este asemănătoare plasticului. Margarina ar trebui intezisă în dietă fiecărui om şi înlocuită cu untul", a declarat pentru REALITATEA.NET, Oana Braga.

Margarina provoacă apariţia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative. Atunci când sunt asimilate de catre organism, aceste grăsimi afectează sistemul imunitar, determină o sensibilitate mai mare la infecţii, la intoxicaţii şi chiar la cancer. Margarina poate dezvolta şi rezistenţa la insulină în cazul diabeticilor.

Grăsimile aşa-zis vegetale din margarină iau locul anumitor substanţe naturale care au rolul de a curăţa pereţii vaselor de sânge, ceea ce duce la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inimă, creier, sistemul circulator în ansamblu. Margarina favorizează formarea de depozite de grăsime pe talie şi pe fese, determină apariţia celulitei şi solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizată.

2. Carnea procesata din care se prepară de obicei produsele de la fast-food-uri. Acest tip de carne conţine nitriţi de sodiu, despre care cercetătorii au demonstrat că sunt cancerigeni.

Cercetătorii britanici au descoperit că produsele din carne procesată pot creşte riscul apariţie cancerului la intestine, iar introducerea mezelurilor în alimentaţia copiilor le va crea micuţilor o deprindere periculoasă care îi poate afecta pe termen lung. Potivit specialiştilor, părinţii ar trebui să înlocuiască alimentele din carnea procesată cu produse mai sănătoase şi cât mai puţin procesate, cum ar fi puiul, peştele sau brânzeturile.

3. Cartofii prăjiţi. Aceştia conţin un anumit tip de substanţe cancerigene care se numesc acrilamide, informează Oana Braga.

Amidonul din cartofi conţine doar carbohidraţi, fără vitaminele şi mineralele care se găsesc în general în fructe şi legume. Cartofii şi alte produse prăjite ar putea provoca leziuni ale creierului şi chiar maladia Alzheimer, susţin unii specialiştii americani.

Cartofii care sunt prăjiţi la o temperatură mai mare de 120 de grade Celsius pot cauza cancer, susţin cercetătorii din Munchen. Riscurile de îmbolnăvire încep de la temperatura de 120 de grade Celsius şi ating un punct critic după 180 de grade. Deşi cercetătorii recomandă să se prăjească cartofii la temperaturi moderate, în industria alimentară, o astfel de decizie nu este acceptată, întrucât, dacă se scad temperaturile în timpul gătitului, creşte riscul de contaminare microbiologică. 

4. Supele instant. "Acestea nu aduc niciun beneficiu dietei, în special din cauza conţinutului ridicat de sare, al coloranţilor, aromatizanţilor", a declarat medicul nutriţionist Oana Braga.

"Supele la plic" nu sunt recomandate celor cu boli cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau diabeticilor. Nici pentru persoanele cu osteoporoză nu sunt indicate, deoarece sarea elimină calciul din organism. De asemenea, copiii, femeile insarcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume supa instant. 

5. Produsele de patiserie "conţin foarte multe grăsimi şi cresc riscul de producere a arterosclerozei", a explicat Oana Braga.