MENIU

REALITATEA.NET recomandă: Top 10 al celor mai sănătoase fructe de toamnă

Foto: daniel_adrian.picof.net

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos

Fructele sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii organismului. Medicul nutriţionist, Oana Braga, a realizat un top al celor mai sănătoase fructe de sezon. "Dieta bogată în fructe scade apariţia bolilor cardio-vasculare, aduce un aport de substanţe antioxidante. Cel mai indicat este sa consumăm fructele ca şi o gustare, între mese şi nu imediat după masă", a declarat pentru REALITATEA.NET Oana Braga.

1. Strugurii

Consumul de struguri reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare datorită conţinutului de polifenoli care împiedică apariţia aterosclerozei. Aceştia au un efect antiinflamator, inhibă agregarea trombocitelor, scade tensiunea arterială şi a valorilor colesterolului rău. Polifenolii activează proteina, sirtuin, care previne îmbătrânirea celulară.

Resveratrolul,o substanţă care se găseşte mai ales în vinul roşu are efect antitumoral, antinflamator, antialergic, creşte imunitatea organismului, scade glicemia şi îmbunătăţeşte acuitatea vizuală.

2. Cătina

Acest fruct s-a folosit iniţial în alimentaţia cosmonauţilor datorită efectului energizant şi pentru că sporeşte rezistenţa la radiaţii. Vitamina C este componenta de bază a acestui fruct. Mai exact, 100 de grame de cătină conţine 800 de miligrame de vitamina C, de două ori mai mult decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât citricele.

Cătina are un efect antianemic, tonifiant, vitaminizant, creşte imunitatea organismului, este un tonic vascular, îmbunătăţeşte funcţia de detoxifiere a ficatului, este un regenerator al pigmenţilor retinieni si previne apariţia aterosclerozei. 

3. Mărul

Consumul de mere scade apariţia cancerului la ficat şi la colon, previne apariţia bolilor cardiovascular, astmului şi diabetului. Are proprietăţi antioxidante deoarece inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

4. Nucile

Studiile au demonstrat că există o asociere între consumul de nuci şi scăderea riscului de boală coronariană. Consumul de nuci scade riscul apariţiei diabetului şi cancerului la femei. Efectul asupra bărbaţilor este necunoscut. La ambele sexe consumul de nuci reduce riscul apariţiei litiazei biliare (piatră la fiere).

5. Măceşele

Sunt bogate în vitamina C. Au un efect antiinflamator şi antioxidant. Preparate sub formă de pulbere, măceşele sunt eficiente in tratarea osteoartritei, artritei reumatoide şi a durerilor lombare. Se consumă frecvent sub formă de ceai, sirop, decoct sau macerate cu miere.

Consumul de măceşe scade tensiunea arteriale, creşte imunitatea, scade apariţia pietrelor la rinichi şi creşte pofta de mâncare.

6. Perele

Sunt bogate în vitaminele B1, B2, E şi C. Conţin de asemenea acid folic, betacaroten şi sunt foarte bogate în fibre. În plus, stimulează imunitatea, nu determină o creştere bruscă a glicemiei. Datorită fibrelor pe care le conţine, are un efect depurativ.

7. Gutuile

Se mai numesc şi merele de aur. În scop terapeutic se folosesc atât fructele, cât şi seminţele, frunzele şi florile. Datorită conţinutului crescut în pectină şi tanin, au o acţiune benefică asupra mucoasei digestive. Din acest motiv, gutuile sunt indicate în afecţiunile gastro-intestinale şi ale căilor respiratorii. Datorită consumului ridicat de vitamina C, gutuile cresc apetitul alimentar, ameliorează astenia fizică şi ajută la recuperarea organismului în perioade de convalescenţă.  

8. Prunele

Aduc un aport de vitamine A, B2 şi C. În plus, conţin calciu, fosfor, sodiu, fier şi magneziu. Prunele îmbunătăţes funcţia aparatului digestiv, a ficatului şi pancreasului. Ameliorează durerile reumatice şi previne atacurile de panică. În plus, cresc pofta de mâncare. Prunele uscate au o valoare energetică mai mare decât cele proaspete, 302 calorii/100 de grame, faţo de 92 de calorii/100 de grame. Prunele uscate pot fi considerate energizante naturale, stimulând sistemul nervos şi muscular. Consumate dimineaţa, prunele uscate au proprietăţile unui laxativ.

9. Rodiile

Un singur fruct asigură necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult. Sucul de rodii cu conţinut crescut în polifenoli reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arterială, are un efect antiinflamator şi scade riscul apariţiei aterosclerozei. Rodiile sunt folosite ca produse cosmetice, ajutând la depigmentarea petelor solare şi au efect antiimbătrânire.

10. Castanele

Au proprietăţi enerigizante datorită conţinutului caloric crescut (200 de calorii/100 de grame). Au efect remineralizat, sunt considerate tonic muscular şi nervos, antiamenic şi cresc apetitul alimentar.