MENIU

Războiul Google-Microsoft pe piaţa sistemelor de operare ar putea reduce preţurile la PC-uri

FOTO: Steve-Smith@deviantart.com

Intenţia Google de a concura pe piaţa sistemelor de operare cu principalul producător de software din lume, Microsoft, ar putea duce la o scădere a preţurilor la calculatoarele personale, într-o perioadă în care preţurile scad deja pe fondul concurenţei cu laptopurile.

Analiştii se aşteaptă ca Google să ofere sistemul de operare Chrome pentru o sumă modică sau chiar gratis, odată cu lansarea acestuia, în a doua jumătate a anului 2010, decizie ce ar putea declanşa un război al preţurilor cu Microsoft.

Chiar dacă Windows este sistemul de operare dominant, cu o cotă de piaţă de peste 90%, analiştii sunt de părere că Microsoft nu va ignora provocarea Google.

Noul sistem de operare al Microsoft, denumit Windows 7, va fi disponibil din luna octombrie.

"Strategia Microsoft va fi aproape sigur una legată de preţuri", a declarat Brent Williams, analist al Benchmark Co. "Acum a apărut un concurent cu influenţă şi notorietate, iar acesta este Google".

Google a precizat că sistemul de operare Chrome este destinat tuturor calculatoarelor personale, însă va fi lansat iniţial pentru netbook-uri.

Un analist al companiei Kaufman Bros, Shaw Wu a declarat că în ciuda faptului că preţurile la componente au scăzut, "singurul lucru care nu s-a ieftinit este sistemul de operare, lucru care va pune presiune asupra Microsoft".

"Cred că acest lucru va fi benefic pentru vânzătorii de calculatoare personale, care îşi vor majora marjele de profit", a adăugat Wu.

În 2009 analiştii estimează că între 20 şi 30 milioane de netbook-uri vor fi livrate în 2009, iar acestea reprezintă o provocare pentru piaţa PC-urilor, care va fi nevoită să se adapteze noilor realităţi.

Pe lângă giganţi ai industriei precum Hewlett-Packard şi Dell care plănuiesc lansarea de netbook-uri, analiştii se aşteaptă ca mulţi noi actori, precum producători de componente din Taiwan şi operatori de telefonie precum AT&T, să intre pe această piaţă cu dispozitive construite pe platforma Intel sau AMD, iar sistemul de operare Chrome va funcţiona pe ambele.

Microsoft a refuzat să comenteze anunţul făcut de Google.

Un analist al companiei Collins Stewart, Ashok Kumar, este sceptic în ceea ce priveşte şansele Google de a concura pe piaţa sistemelor de operare cu Microsoft, dar gigantul producător de software nu va ignora total provocarea.

"Cred ca Microsoft va adopta o politică flexibilă de stabilire a preţurilor, dar această cursă este una de lungă durată iar lansarea Chrome este doar prima parte a unui maraton", a adăugat acesta.
Mai multe articole despre:
Microsoft google Windows Dell HP os Chrome