MENIU

Raportul Comisiei prezidenţiale: Sistemul de pensii e devalizat, educaţia e neperformantă, numărul emigranţilor creşte simţitor

Foto: REALITATEA.NET

Sistemul de pensii este devalizat şi manipulat politic, şcoala este din ce în ce mai neperformantă, inegalităţile salariale tot mai mari, iar numărul românilor care părăsesc ţara creşte de la an la an. Acestea sunt doar câteva din concluziile desprinse din raportul Comisiei Prezidenţiale.

Radiografia făcută de experţii din Comisia prezidenţială dezvăluie o Românie dezolantă. Cercetarea arată că sistemul de pensii este în pragul colapsului, fiind devalizat şi manipulat politic.

Parlamentarii sunt criticaţi pentru că şi-au votat singuri pensii mai mari, iar magistraţii sunt arătaţi cu degetul pentru că au dat verdicte în favoarea lor pentru a avea un sistem privilegiat de sporuri salariale şi de pensionare.

Raportul vorbeşte şi de pensionările frauduloase la care s-au adăugat cele anticipate care au crescut nepermis de mult numărul pensionarilor, în raport cu cel al salariaţilor.

Şi educaţia este criticată, mai ales că România nu are nici măcar o universitate în topul mondial al primelor 500 de astfel de instituţii.

Specialiştii mai scriu că piaţa muncii din România este la mare distanţă de cea europeană, în special din cauza salariilor. Ţara noastră este printre singurele din lume în care lefurile angajaţilor de la stat sunt mult mai mari decât ale celor din privat. Statul este criticat şi pentru că investeşte mai mulţi bani în protejarea pensionarilor decât a familiilor cu copii.

Nu în ultimul rând, raportul vorbeşte despre migraţia românilor. Din peste 2,5 milioane de români care lucrează peste graniţe, mai puţin de 30% doresc să se întoarcă acasă. Totul din cauza corupţiei, a birocraţiei excesive şi a salariilor mici.

Mai multe articole despre:
pensii educaţie emigranţi sistemul de pensii