MENIU

Raliul Sibiului se apropie de Campionatul Mondial

Foto: sibiul.ro

Competiţia de pe Cibin, a cărei ediţie 2009 a fost câştigată de finlandezul Miettinen, va beneficia de anul viitor de suportul logistic şi mediatic de care are parte a doua competiţie mondială de raliuri din lume, Intercontinental Rally Challenge (IRC).

Piloţii români rămân cu două victorii în sezonul 2009 al Campionatului Naţional de Raliuri, a cincea dintre cele opt etape ale anului, încheiată la Sibiu, revenindu-i campionului en-titre, finlandezul Jarkko Miettinen.

Al doilea sosit, ungurul Gergo Szabo, se menţine lider al ierarhiei generale, cu 39 de puncte, zece mai multe decât italianul Marco Tempesta şi cu 13 peste singurul român de pe podium, clujeanul Bogdan Marişca. Pe una dintre probele speciale, copilotul lui Tempesta a fost ministrul turismului, Elena Udrea, care a declarat după experienţa avută: "La un moment dat te gândeşti dacă mai ajungi la capătul probei. Important este că am trecut cu bine pe lângă stâlpi, pe lângă copaci şi nu ne-am răsturnat în râu".

Renumele Sibiului, de fostă capitală culturală europeană, a fost răsplătit la finalul concursului, când organizatorii au anunţat că de anul viitor acest raliu va fi un eveniment sancţionat IRC (Intercontinental Rally Challenge). Asta înseamnă că va beneficia de suportul logistic şi mediatic al campionatului pus la punct de Eurosport, iar în viitor sunt şanse ca Raliul Sibiului să devină etapă în IRC.

În paralel cu întrecerea de pe Cibin, în Bulgaria s-a desfăşurat o etapă de campionat european, FIA ERC, cu urmări tragice. Copilotul italian Flavio Gugelmini şi-a pierdut viaţa, după ce maşina în care se afla, un Peugeot 207, a părăsit şoseaua şi s-a izbit de o stâncă, în zona montană Boroveţ. Pilotul, elveţianul Lavio Brian, a fost spitalizat, dar viaţa nu-i este pusă în pericol. Accidentul s-a petrecut în ajunul deciziei FIA, din septembrie, cu privire la acceptarea Bulgariei ca gazdă permanentă a unei etape din Campionatul Mondial (WRC). Deocamdată, ţara figureză în calendarul provizoriu pe 2010.