MENIU

Radu Paraschivescu: Romkistan

Foto: Adevărul

Într-o ţară serioasă, un şef (fost sau actual) de serviciu secret are altceva de făcut decât să lanseze scenarii la ore de vârf.

„Dacă am avut un preşedinte învins de servicii, poate că o să avem şi unul condus de servicii. Vorba aia, servicii contra servicii“. Constatarea respiră umor, deşi aparţine unui personaj cu un palmares odios: Ion Iliescu. Ultimele trei cuvinte din citatul de mai sus sunt de fapt ecoul multor comportamente lăturişe. Din 1990 încoace, balul facţiunilor s-a desfăşurat clocotitor. An de an şi zi de zi, diverşi exponenţi ai acestor servicii şi-au pipăit reciproc grumazul cu degetele, interpretând totodată partitura fidelităţii oarbe faţă de şef.

Pe faţă erau devotaţi cauzei naţionale, pe ascuns pândeau pasul greşit al celui pe care-l voiau săpat. Departe de a sădi încredere în oameni, apariţiile lor televizate creau mai degrabă sentimentul vulnerabilităţii. Într-o ţară serioasă, un şef (fost sau actual) de serviciu secret are altceva de făcut decât să lanseze scenarii la ore de vârf.

 

Citeşte mai mult în Adevărul 

Mai multe articole despre:
Pakistan Ion Iliescu