MENIU

Putin cere Europei să ajute Ucraina să îşi plătească gazul

Foto: mybiocharts.com

Premierul rus Vladimir Putin a cerut luni Europei să ajute Ucraina să îşi plătească factura la gaz, după ce a avertizat duminică UE că livrările de gaz rusesc vor fi perturbate în cazul în care Kievul nu va plăti.

"Dacă există probleme (cu plăţile ucrainene - n.red.), le cerem partenerilor europeni să ajute Ucraina", a declarat şeful Guvernului rus, după o întâlnire la Moscova cu omologul său danez Lars Loekke Rasmussen. "Să le strecoare Europa un miliard. Să îşi deschidă portofelul, are bani", a adăugat el.

Duminică, în cursul unei discuţii telefonice cu premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară asigură preşedinţia UE, Putin a "atras atenţia asupra semnalelor, inclusiv (provenind - n.red.) pe canale oficiale la Kiev, privind posibile probleme în plata livrărilor de gaz rusesc".

Orice ameninţare cu un nou diferend ruso-ucrainean privind gazul îngrijorează Europa, în condiţiile în care un sfert din necesarul său de gaz provine din Rusia, iar 80% din acesta din urmă tranzitează Ucraina. La începutul lunii ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare îndelungată a livrărilor de gaz rusesc, din cauza unui diferend comercial ruso-ucrainean.

Mai multe articole despre:
Ucraina Vladimir Putin gaz Ucraina