MENIU

Putin a cerut Comisiei Europene să sprijine întocmirea contractelor ruso-ucrainene pentru gaz

Foto: time.com

Premierul rus Vladimir Putin a cerut Comisiei Europene să sprijine întocmirea contractelor pentru gaz dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

"Putin a făcut apel către Comisia Europeană pentru a sprijini întocmirea juridică a înţelegerilor la care s-a ajuns la finalul întrevederii dintre Putin şi Iulia Timoşenko", a declarat Peskov. Putin a făcut acest apel în cadrul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului rus.

Premierii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko au anunţat duminică un acord asupra preţului la care Rusia va furniza gaz Ucrainei, dar fără a da cifre. Acordul prevede că Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un preţ calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu condiţia ca preţurile de tranzit să rămână la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin. "Începând din 1 ianuarie 2010, Ucraina şi Rusia vor trece la preţuri europene pentru gaz şi pentru tranzit", a mai spus el.

Problema preţului gazului rusesc pentru Ucraina este în centrul crizei declanşate la începutul anului şi care a dus la sistarea aprovizionării cu gaz rusesc a multor ţări europene.