MENIU

Putin a căutat singur zăcăminte de gaz pe fundul lacului Baikal

Foto: geocites.com
Foto: geocites.com
Foto: geocites.com
Foto: geocites.com
Foto: dailymail.co.uk

Premierul rus Vladimir Putin a coborât adâncurile lacului Baikal la bordul unui minisubmarin, după ce vineri se scunfundase în Atlantic pentru a fixa un emiţător pe un peşte.

Putin a coborât la 1.400 de metri în cel mai adânc şi unul dintre cele mai reci lacuri din lume, Baikal. Recordul de adâncime la scufundări în lacul Baikal a fost stabilit anul trecut la 1.680 de metri, cu 280 de metri mai mare decât adâncimea la care a coborât premierul rus.

Excursia, efectuată la bordul minisubmarinului Mir-2, a durat aproape patru ore, timp în care premierul a vorbit cu jurnaliştii cu ajutorul unui hidrofon, potrivit RIA Novosti. Putin s-a arătat mirat că apa lacului Baikal, contrar aşteptărilor sale, nu este foarte limpede, semănând mai degrabă cu o "supă de plancton".

Scopul expediţiei fusese ca Putin să vadă cu ochii lui zăcămintele de hidraţi de metan de pe fundul lacului. Este vorba despre un amestec de gheaţă şi metan cu aspect de cristale: apa cristalizată în formă sferică ţine captive moleculele de gaz metan din interior. Un metru cubic de hidrat de metan poate conţine până la 160 de metri cubi de metan, dar aceste zăcăminte sunt greu de exploatat.



Înainte de a coborî în submersibilul Mir-2, lui Putin i s-a arătat un specimen, care a făcut bule sub apă. "Puteţi să îl atingeţi. Puţini oameni au ţinut hidraţi în mână şi chiar mai puţini hidraţi din Baikal", i-a spus Robert Nigmatullin, şeful Institutului de Oceanologie. "Puteţi să-i daţi şi foc, o să ardă", a adăugat el. "Haideţi să nu-i dăm foc astăzi", a replicat zâmbind Putin.

El a coborât apoi în submersibil, care a dispărut sub apele lacului. Expediţia lui Putin este demnă de luat în calcul. Recordul de adâncime la scufundări în lacul Baikal a fost stabilit anul trecut la 1.680 de metri, cu 280 de metri mai mare decât adâncimea la care a coborât premierul rus.



Putin nu este la prima experinţă "extremă". Putin a zburat cu un bombardier strategic Tu-160, a condus o combină la o sărbătoare agricolă, a împuşcat un tigru siberian şi s-a aflat de mai multe ori la bordul unor submarine.

Mai multe articole despre:
Rusia submarin gaze Vladimir Putin scufundări baikal