MENIU

Purtarea şepcii pe ceafă în ANP, interzisă printr-un ordin al ministrului Justiţiei

Foto: anp-just.ro

Funcţionarii publici cu statut special din sistemul de penitenciare vor trebui să poarte uniforma de serviciu după regulile stricte emise printr-un ordin al ministrului Justiţiei, purtarea şepcii pe ceafă sau neasortarea sacoului cu cravata şi cămaşa urmând a fi interzise.

Astfel, potrivit Ordinului ministrului Justiţiei, publicat astăzi în Monitorul Oficial, agenţii şi ofiţerii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor vor trebui să poarte trei modele de uniformă: de ceremonie, oraş şi serviciu. De exemplu, pentru uniforma de oraş, funcţionarii vor primi o căciulă şi un fular o dată la şase ani, două costume la trei ani, două perechi de pantofi la doi ani sau şase perechi de ciorapi pe an.

De asemenea, funcţionarii nu vor avea voie să schimbe după plac uniformele de sezon, ci doar "printr-o decizie a directorului de unitate, în funcţie de condiţiile climaterice locale". Astfel, ei sunt învăţaţi că trebuie să poarte căciula "numai pe timp friguros", iar dacă este ger pot să-şi lase şi clapele în jos, niciodată însă când se află într-un oraş. De asemenea, sacoul va trebui purtat numai cu cravată, iar clapele buzunarelor "trebuie să fie bine întinse, fără a pune obiecte voluminoase care să le deformeze".

Nici nodul cravatei nu scapă prevederilor regulamentului, care spune că trebuie să aibă "dimensiuni potrivite" şi să fie aşezat la "mijlocul gulerului sau cămăşii".

Nici accesoriile specifice nu vor fi purtate la centură oricum, ci într-o ordine foarte bine stabilită: în dreapta lateral se va găsi pistolul şi bastonul, la spate vor fi cătuşele şi carnetul pentru notiţe, în stânga sprayul, iar în partea din stânga-faţă se va regăsi staţia de emisie-recepţie.

Chestorii şi comisarii-şefi vor avea privilegiul de a purta căciuli din blană naturală de nutrie şi clape exterioare din blană de astrahan. Tot la capitolul design, se arată că sacoul se va încheia la două rânduri de nasturi din metal cu diametrul de doi centimetri, alţi doi nasturi fiind montaţi mai sus, puţin lateral. Ecusonul va trebui aplicat fix la trei centimetri pe mâneca stânga. Funcţionarii se vor mai putea mândri cu cizme, bocanci şi ghetele din piele box, cravata din mătase, fularul din lână şi centură din piele neagră.