MENIU

PSD va decide joi componenţa listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. Lavinia Şandru nu s-ar afla pe lista candidaţilor

Foto: NewsIn
Social-democraţii nu au luat încă o decizie în privinţa candidaturii Laviniei Şandru la alegerile europarlamentare

Social-democraţii nu au luat încă o decizie în privinţa candidaturii Laviniei Şandru la alegerile europarlamentare. PSD a stabilit doar că lista va fi deschisă de Adrian Severin, Rovana Plumb şi un membru al organizaţiei de tineret. Cu toate acestea, candidatura Laviniei menţine tensiunea în rândul social-democraţilor. Intenţia acesteia de a intra pe lista PSD a fost contestată puternic de mai mulţi lideri.

Intenţia Laviniei Şandru de a intra pe lista PSD a fost contestată puternic de mai mulţi lideri, printre care şi Ion Iliescu. Acesta a ameninţat chiar că părăseşte partidul dacă Şandru va fi acceptată pe listă.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că Lavinia Şandru ar trebui mai întâi să intre în partid, "să fie asimilată, să intre într-o structură de partid. Abia după aceea va putea fi discutat un astfel de subiect". Mircea Geoană a spus că Lavinia Şandru nu se regăseşte pe listele PSD.

Lista candidaţilor PSD va fi deschisă de fostul ministru de Externe, Adrian Severin, şi de Rovana Plumb, şefa organizaţiei de femei. Locurile imediat următoare vor fi ocupate, potrivit unor surse din partid, de eurodeputaţii Adriana Ţicău, apropiată a vicepremierului Dan Nica, Daciana Sârbu şi Ioan Mircea Paşcu.

Trezorierul partidului Aristide Roibu, care nu a mai prins un loc în Parlamentul Naţional, Victor Negrescu, preşedinte PES Activists, şi actualii europarlamentari Corina Creţu, Gabriela Creţu şi Victor Boştinaru vor fi şi ei plasaţi pe un loc eligibil.

Teoretic, şi reprezentantul PC Codruţ Şereş, anunţat în ultimul moment, duminică, ar trebui să fie plasat pe un loc eligibil, potrivit conservatorilor, pe locul cinci sau şase.

Şi CNSLR Frăţia ar urma să primească unul din primele zece locuri pe lista PSD. Marius Petcu, preşedintele Federaţiei, a precizat că reprezentantul sindicatelor a fost stabilit luni, în cadrul Consiliului Naţional.

Citeşte şi reacţia lui Miron Mitrea: "Lavinia Şandru, dacă vrea să candideze pentru PSD, să vină să se înscrie în partid, să facă un stagiu de pregătire, nu doar aşa, să se pună pe liste. Nu poate candida pentru PE fără să fie membru. Ea nu are ce căuta în partid doar ca să fie pe o listă". 

Mircea Geoană a precizat că lista cuprinde 46 de nume. "Pe ea se regăsesc exclusiv cei care fac parte din partidul nostru şi cei care răspund celor trei criterii obligatorii de selecţie: criteriul de competenţă, un criteriu legat de sprijinul pe care îl au aceştia în cadrul partidului şi un criteriu de natură ideologică, legat de apartenenţa acestora la familia socialistă din Parlamentul European. În PSD trebuie să vină social-democraţi pur sânge", a declarat Geoană.