MENIU

PSD a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor

PSD vrea repetarea alegerilor

PSD a depus marţi la Curtea Constituţională o cerere de anulare şi repetare a alegerilor. Social-democraţii susţin că au \"camioane de probe\". Legea pentru alegerea preşedintelui spune că scrutinul poate fi anulat dacă frauda a fost atât de mare încât să poată modifica numele învingătorului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Dan Şova declarat, înainte de a pleca spre Curtea Constituţională, că este vorba de o \"cerere de anulare a alegerilor şi repetarea turului al doilea de scrutin\" al alegerilor prezidenţiale.

\" Sunt camioane de probe, am luat decizia să le sintetizăm, vin în valuri, în valuri. Au început să vină şi din afara ţării, de la secţiile din diaspora, deja au venit mai mulţi colegi aici la sediu să lucrăm să le sintetizăm, o să le depunem mâine într-o formă care să poată fi depusă acolo, că altfel ar înseamna să mergem cu un camion de documente acolo, Este vorba de toate tipurile de fraude posibile pe care le-au inventat oamenii ăştia. Discutăm de vot multiplu, de mită electorală, de procese electorale care au fost modificate după ce au ieşit de la secţia de vot şi multe altele\", a declarat marţi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

La rândul său, Dan Şova a afirmat că \"fraudele se poate demonstra că sunt făcute numai de PDL\". Întrebat dacă aceste dovezi pot avea caracter de probe în faţa judecătorilor, Şova a confirmat acest lucru. \"Sunt probe pe care o să le analizeze judecătorii. Revoluţia într-o societate poate începe de la magistraţi şi va începe de la magistraţii Curţii Constituţionale\", a mai spus Şova.

Totodată, Dragnea a susţinut că Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat verificări la solicitările PSD pentru alegerile europarlamentare şi ar fi vorba de 13.826 de voturi multiple descoperite.

\"Am primit informaţii că în urma întâlnirii pe care au avut-o ieri al MAI domnul Blaga, Videanu şi Berceanu au solicitat prefecţilor să facă tot ce le stă în putinţă să şteargă imaginile filmate la secţiile speciale. Facem apel la prefecţii din România să nu comită această ilegalitate\", a mai spus secretarul general al PSD.

Anunţul lui Dragnea apare la doar o zi după ce liderul Mircea Geoană anunţase că PSD va contesta rezultatul scrutinului de duminică. \"Este evident că alegerile prezidenţiale reprezintă semne de masivă fraudare. Niciodată în istoria alegerilor nu am avut o diferenţă atât de mică\", a spus Mircea Geoană, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD. Potrivit social-democratului, decizia de a contesta rezultatul alegerilor \"nu este legată exclusiv de persoana mea şi de interesul nostru politic\".

\"Trebuie să recunoaştem că cei de la PD-L, în frunte cu Traian Băsescu, folosesc mijloace mult dincolo de limitele jocului democratic. Nu poţi să pretinzi că conduci o Românie folosind structurile de forţă ale statului, resurse nelimitate de bani şi volumul imens de mită electorală\", a acuzat Mircea Geoană.

Ce spune legea

Conform legii pentru alegerea preşedintelui României,  Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor. Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat nu este implicat în producerea fraudei. Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevazută de lege pentru aducerea la cunoştinţă publică a rezultatului alegerilor.

Mai multe articole despre:
alegeri PSD CCR breaking news prezidenţiale 2009