MENIU

Protest spontan al angajaţilor Metrorex la metrou

Foto: bucurestiromania.ro

Un protest spontan a izbucnit pe 6 noiembrie la metrou, la staţia Piaţa Unirii, şi s-a încheiat după aproximativ o oră. Sindicaliştii au anunţat că vor să picheteze din 10 noiembrie până pe 13 noiembrie sediul Guvernului, pentru ca bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 să fie aprobat.

Sindicaliştii au depus la Primăria Capitalei o cerere pentru a putea picheta şi în săptămâna 9-13 noiembrie. "Aşteptăm aprobarea din partea Primăriei Capitalei. Luni se va forma un consiliu general şi se va stabili data şi ora grevei de avertisment", a precizat preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi.

La mitingul spontan de protest din incinta staţiei de metrou Piaţa Unirii 1 au participat angajaţi ai Metrorex, în afara programului de lucru, activitatea de transport nefiind afectată, au declarat reprezentanţii Metrorex.

Ion Rădoi a declarat că angajaţii Metrorex au protestat, nemulţumiţi că la 1 noiembrie contractul colectiv de muncă a expirat şi nimeni nu i-a chemat la negocieri până în prezent.

Circa 2.000 de sindicalişti Metrorex au protestat pe 29 octombrie în faţa sediului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cerând renegocierea contractului colectiv de muncă, după care s-au deplasat spre sediul Ministerului Finanţelor Publice.

Angajaţii Metrorex sunt nemulţumiţi că la 1 noiembrie le-a expirat contractul colectiv de muncă şi că bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009 nu a fost încă aprobat.

Preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, declara în timpul mitingului de protest că productivitatea muncii la metrou a crescut în 2009 cu circa 30% faţă de 2008. "S-au dat în folosinţă patru noi staţii, fără să fie nevoie să fie angajaţi alţi oameni. În aceste staţii se lucrează la casierie, rame de metrou, partea tehnică, etc., ceea ce denotă că există o creştere a productivităţii muncii cu circa 30% în 2009 faţă de 2008, fără niciun fel de cost suplimentar din partea Metrorex", a spus Rădoi.

Preşedintele USLM a mai precizat că solicită o majorare de salariu în cadrul noului contract colectiv de muncă, precizând că la negocieri se va ţine cont de devalorizarea leului comparativ cu euro, precum şi de inflaţie. "20% înseamnă devalorizarea leului faţă de euro, timp în care importurile au crescut pentru produsele de bază, ceea ce a dus la o scădere a nivelului de trai cu 20%, iar 6,5% reprezintă indicele de inflaţie care este pus la dispoziţie de Comisia Naţională de Statistică. Deci procentul de la care vom pleca în negociere este în jur de 20% majorare salarială", a explicat Rădoi.

Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. Rădoi a precizat că salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se încadrează în medie la 1.500-1.600 lei.

Potrivit USLM, în 2009 numărul călătorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi în 2008, la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecvenţa de circulaţie a trenurilor de la cinci la trei minute şi s-au dat patru staţii în exploatare, fără angajarea altor salariaţi.

Mai multe articole despre:
metrou news alert protest spontan