MENIU

Proprietăţile din România ar putea să se ieftinească cu până la 20% în 2009, arată un raport

Foto: studiokubo.ro

Pieţele imobiliare din România şi din Bulgaria vor continua să scadă, ducând la o ieftinire a proprietăţilor cu până la 20%, arată un raport publicat de consultantul imobiliar internaţional Jones Lang LaSelle.

Sectorul imobiliar din Bulgaria a înregistrat o creştere continuă timp de şapte ani, însă acum, pentru prima oară de la aderarea Bulgariei şi României, ambele ţări se confruntă cu o stagnare semnificativă a pieţei. Astfel, experţii prevăd că 2009 va fi un an extrem de dificil pentru sectorul rezidenţial din Bulgaria şi România.

Valoarea caselor şi apartamentelor din Bulgaria a scăzut la sfârşitul lui 2008 pentru prima oară în ultimii şapte ani, înregistrând o scădere trimestrială de 4,1%. În cazul Sofiei, totuşi, scăderea a fost de 3,9%, deşi datele indicau că, raportat anual, preţurile au crescut cu 12,4%.

Situaţia este agravată şi de faptul că mai multe proiecte nu au fost finalizate la timp, în timp ce altele au fost abandonate. În contextul celor mai recente evoluţii ale pieţei, "multe oferte rezidenţiale din România şi din Bulgaria nu întrunesc criteriile locale şi cererea", arată raportul.

Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), tranzacţiile imobiliare înregistrate în primele două luni ale anului au scăzut cu 37,43% comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Astfel, în perioada ianuarie - februarie 2009 au fost înregistrate 48.610 de tranzacţii imobiliare, în scădere cu aproximativ 29.000 faţă de perioada ianuarie - februarie 2008, când au fost înregistrate 77.695 de tranzacţii imobiliare.