MENIU

Proiectul de Lege privind abilitarea de a emite ordonanţe în vacanţa de vară a fost aprobat de Guvern

Foto: RTV

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare de vară, şapte din cele 18 ministere comunicând că nu au propuneri privind adoptarea de ordonanţe simple în acest interval.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, în cadrul şedinţei de Guvern în care s-a aprobat Legea abilitării, că unele propuneri de ordonanţe au fost eliminate deoarece obiectul lor intră sub incidenţa legilor organice.

"Vreau doar să fiu sigur că ai mei colegi au înţeles că nu putem da ordonanţe simple în perioada de vacanţă parlamentară decât în domenii care nu sunt reglementate de lege organică. Sunt şapte ministere care au comunicat că nu sunt propuneri pentru ordonanţe simple, iar de la celelalte ministere - pe baza acestui principiu referitor la legile organice - a trebuit să scoatem câteva care intrau sub incidenţa legilor organice", a declarat Ponta.

Guvernul vrea să facă o nouă rectificare bugetară în vacanţa parlamentară de vară, să scutească CNH de la plata obligaţiilor fiscale şi intenţionează să proroge sau să modifice termene din acte normative cu putere de Lege, arată proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2009, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2009, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

Astfel, în domeniul Finanţelor, se preconizează o nouă rectificare a bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale şi adoptarea unei OG privind scutirea de la plata obligaţiilor fiscale în cazul Companiei Naţionale a Huilei (CNH).

Tot în vacanţa parlamentară de vară, Executivul vrea să reglementeze unele aspecte financiar-contabile privind implementarea programului Facilitatea de Tranziţie, să ia măsuri privind alocarea de la bugetul de stat a fondurilor pentru implementarea proiectelor necontractate din fondurile Programului Phare Naţional 2006 şi privind gestionarea şi utilizarea fondurilor pentru Obiectivul "Cooperare teritorială europeană".

În domeniul Economiei, măsurile reglementate vor viza acreditarea organismelor de evaluare a conformităţii, iar în domeniul protecţiei sociale - serviciile de îngrijire si educare a copiilor pe timpul zilei şi serviciile de tip familial.

În domeniul Administraţiei publice si interne, măsurile vor privi transmiterea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului în subordinea administraţiilor locale, ca urmare a descentralizării, modificarea OG 83/2001 privind  funcţionarea serviciilor pentru eliberarea si evidenţa paşapoartelor simple şi a serviciilor regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Tot în timpul vacanţei parlamentare de vară, Executivul vrea să modifie OG 36/2006 privind instituirea preţurilor locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate.

În ceea ce priveşte Transporturile, prin Ordonanţă vor fi luate măsuri privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Investigaţii Accidente în Aviaţia Civilă, vor fi modificate OG 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor, OUG 109/2005 privind transporturile rutiere, Legea 265/2008 privind auditul de siguranţă rutieră, OG 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora. Guvernul vrea totodată să reglementeze prin OG activitatea şcolilor de şoferi auto şi a instructorilor.

Ministerul Sănătăţii va înainta un proiect de Ordonanţă privind organizarea, funcţionarea şi finanţarea rezidenţiatului şi altul pentru modificarea OUG 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice.

În Agricultură vor fi luate măsuri pentru accelerarea absorbţiei sumelor alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală si prin Fondul European pentru Pescuit şi va fi abrogată OG 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării.