MENIU

Proiect de preşedinte - Episodul 13: Adrian Năstase, nepotul

Foto: NewsIn
Adrian Năstase rămâne în rezerva de prezidenţiabili ai PSD

Adrian Năstase poate fi soluţia de avarie a Partidului Social Democrat dacă Mircea Geoană nu mai candidează la Preşedinţie. După Ion Iliescu, dar mult, mult înapoia lui, Adrian Năstase este al doilea cel mai votat fost fesenist din toate timpurile.

Înalt, spătos, spilcuit şi uneori grăsuliu, Adrian Năstase a ţinut să se detaşeze, încă din 1990, în mijlocul celorlalţi oportunişti. După ce a ieşit în evidenţă, a intrat repede la guvernare şi a fost ministru de Externe în cabinetele Roman şi Stolojan.

De cinci ori membru al Parlamentului, o dată preşedinte al Camerei Deputaţilor, fost preşedinte al PSD şi fost premier al României, Adrian Năstase a reuşit, în 2004, să fie învins la alegerile prezidenţiale de Traian Băsescu.

A absolvit Dreptul şi Istoria - Filozofia, s-a specializat în drept internaţional şi a luat doctoratul înainte de Revoluţie. E profesor universitar şi membru al mai multor societăţi internaţionale cu oarecare importanţă. Dacă e să-l judeci după studii, pare menit să conducă ţări şi guverne. Dar nimeni nu a reuşit deocamdată să-l judece după fapte, nici măcar justiţia.

A fost acuzat de corupţie încă de pe vremea mandatului său de premier. În mai 2007 a fost trimis în judecată de DNA pentru o presupusă infracţiune de mită. Cazul Mătuşii Tamara i-a făcut praf reputaţia şi poziţia în partid. Dar nu pentru multă vreme. Acum, Adrian Năstase a reînceput să urce.

Avem de-a face cu un jucător de categorie grea, cel mai rafinat şi mai opulent lider al partidului. Calm şi calculat, inteligent, vorbitor abil în subiectele delicate, insistent şi neobosit în cauza personală, obraznic în relaţia cu procurorii, Adrian Năstase e de neclintit. Ştie să tragă sfori, să câştige aliaţi, să ocolească esenţialul, să respire prin toţi porii amănuntele partidului. Politica i-a devenit o a doua natură, imediat după tupeu. O natură profitabilă pe loc, după cum spune presa, dar şi pe termen lung, după cum se vede.

Fie că va fi un candidat în noiembrie, fie că va rămâne doar o ipoteză, Adrian Năstase rămâne în rezerva de prezidenţiabili ai PSD.

Mai multe articole despre:
alegeri PSD Adrian Năstase vot proiect de presedinte