MENIU

Proiect de preşedinte - episodul 1: Traian Băsescu, comandantul

Traian Băsescu
În prezent, Traian Băsescu ocupă funcţia de favorit al sondajelor. Peste şapte luni va fi noul sau doar fostul preşedinte al României.

Traian Băsescu. Este denumirea în limba română a fenomenului de explozie politică. Nimeni n-a sărit atât de repede atât de sus şi nimeni n-a zguduit atât de tare clişeele lente ale măririi.
La 58 de ani şi 1 metru şaptezeci şi cinci înalţime, Traian Băsescu este azi preşedintele României şi rămâne un personaj a cărui greutate publică întrece cu mult cele 72 de kilograme proprii.
A început să lucreze la mitul conducătorului autoritar încă de pe vremea când conducea doar o navă comercială şi dădea ordine doar unor marinari. Legenda povesteşte că a străbătut uragane şi musoni, s-a luptat cu flăcările pe punte, a salvat din furtună un vapor-mamut, a fost temut şi s-a lăsat iubit de echipajele sale. Se mai spune că Biruinţa n-a însemnat pentru el doar un petrolier, ci un scop în sine.

Ca om politic, Traian Băsescu a iesit din rând abia în 1996, dar atunci a intrat direct în folclor. În premieră pe ţară, Băsescu a demisionat din Parlament şi s-a pus la dispoziţia anchetatorilor în dosarul Flota. Acest lucru avea să atârne greu în mai 2000, când Traian Băsescu a început să conteze electoral.
Cu un discurs clar şi o privire stranie, cu o frază scurtă şi o freză ridicolă, Băsescu a fascinat mulţimile şi a declanşat explozia. A câştigat spectaculos primăria Bucureştiului dintr-o poziţie de outsider şi a devenit răsfăţatul publicului. În iunie 2006 a recucerit Capitala iar şase luni mai târziu a ajuns, la mustaţă, primul preşedinte cu chelie al României. A răsturnat toate calculele adversarilor şi a impus un guvern de dreapta. Acesta e apogeul popularităţii şi momentul în care creşterea începe să-l obosească.

În octombrie 2004 Traian Băsescu a dovedit că poate, la nevoie, să plângă . De aici încolo va dovedi că poate să mintă, să-şi înşele suporterii, să-şi atace violent adversarii, să insulte jurnaliştii, să bea cu Becali şi apoi să conducă nu doar ţara, ci chiar şi maşina.

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat comunismul şi a deschis accesul la o parte din dosarele Securităţii. Dar n-a reuşit să clarifice definitiv legăturile lui cu fosta poliţie politică.
Ieşit din comunism cu avere, cu o legendă controversată şi cu o remarcabilă siguranţă de sine, Traian Băsescu e un personaj impetuos şi autoritar. Energetic, agresiv, hrănindu-se din conflict şi explodând în siuaţii limită, preşedintele de azi al României ştie să vorbească răspicat, să electrizeze cu discursul, să atingă sensibilităţi colective şi să declanşeze pasiuni în masă.

Nu ştie însă să-şi ţină familia la adăpost de politică şi de suspiciuni imobiliare, nici să stea departe de bileţele roz şi de achiziţii de la stat.

În prezent, Traian Băsescu ocupă funcţia de favorit al sondajelor. Peste şapte luni va fi noul sau doar fostul preşedinte al României.