MENIU

Profitul Adidas a scăzut în primul trimestru cu 97%

Foto: hongkonghustle.com

Grupul german de echipamente sportive Adidas a emis marţi avertizări de profit, punând pe seama recesiunii mondiale o scădere neaşteptată de 97% a profiturilor din primul trimestru, la numai 5 milioane euro, relatează Times Online.

Herbert Hainer, directorul executiv Adidas, a motivat scăderea dramatică a profitului din primele trei luni ale anului prin scumpirea materiilor prime, scăderea vânzărilor în Europa şi în Statele Unite, precum şi deprecierea dolarului în faţa euro.

Grupul, care îl sponsorizează pe David Beckham şi care produce şi mărcile Reebok şi Taylor Made, a anunţat că cea mai mare scădere a veniturilor, de 17%, s-a înregistrat în America de Nord. Grupul s-a străduit să revitalizeze marca americană Reebok, cumpărată în 2006. 

Vânzările din Europa au scăzut cu 5%, afectate de o reducere semnificativă în Germania, ce se confruntă cu cea mai gravă recesiune de la cel de-al doilea Război Mondial. 

Institutul federal de statistică din Germania a afişat o scădere de 1% a vânzărilor cu amănuntul în luna martie, faţă de februarie. Economiştii prevăzuseră că vânzările se vor menţine la acelaşi nivel. Acest fapt va intensifica presiunile asupra Băncii Centrale Europene (BCE), de a reduce dobânda cheie la 1% la reuniunea de joi. 

Vânzările Adidas din Europa au fost foarte slabe şi comparativ cu anul trecut, când campionatul de fotbal Euro 2008 a impulsionat vânzările. 

Vânzările din Asia s-au diminuat, de asemenea, după scăderea cererii din partea Chinei şi a Japoniei. În ansamblu, vânzările au scăzut de la 2,62 miliarde euro în primele trei luni ale lui 2008 la 2,58 miliarde euro în aceeaşi perioadă a acestui an. 

Acest fapt, combinat cu scumpirea materiilor prime, cu creşterea costurilor salariale şi cu deprecierea dolarului şi rublei faţă de euro, a dus la scăderea profitului operaţional din primul trimestru cu 80%, la 58 miliarde euro, în contextul în care analiştii estimau un profit de circa 179 milioane euro. 

Nivelul datoriilor grupului a crescut de la 2 miliarde euro anul trecut la 2,8 miliarde euro, în contextul în care a necesitat mai mulţi bani pentru extindere. 

Hainer a avertizat că afacerile ar putea rămâne dificile în restul anului, marjele şi câştigurile per acţiune urmând să scadă în continuare. 

Mai multe articole despre:
profit Adidas Reebok