MENIU

Profesorii primesc zile libere plătite în 2010, dacă vin la şcoală în perioada concediului fără plată

profesori

Cadrele didactice vor intra în concediu fără plată pe 30 noiembrie, dar şi în perioada 14-18 decembrie. Directorii unităţilor de învăţământ vor fi însă obligaţi să vină la şcoală, chiar şi în aceste zile.

Profesorii îşi pot recupera banii pentru zilele de concediu forţat, în 2010, anunţă Ministerul Educaţiei.

\'\'Cadrele didactice care se vor prezenta la şcoală în zilele de concediu fără plată vor avea posibilitatea de a-şi lua zile libere în anul 2010, zile care vor fi plătite\'\', a declarat pentru REALITATEA.NET, Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Profesorii nu vor avea foarte mult de muncă nici cu recuperarea orelor pierdute pe perioada concediului.

\'\'Am ales zilele 14-18 decembrie, pentru că în acest zile se fac de obicei recapitulări ale materiilor. Nu am vrut să perturbăm prea mult activitatea de predare. În felul acesta, le va fi mai uşor  profesorilor cu recuperarea orelor\'\', a mai spus secretarul de stat.

Cât priveşte suprapunerea zilelor de concediu neplătit cu cele de înscriere la bacalaureat, reprezentanţii MECI spun că elevii nu vor fi afectaţi.

\'\'Diriginţii vor putea face listele cu înscrişi înainte de a intra în concediu. În plus, directorii vor fi obligaţi să vină la şcoală pe perioada concediului\'\', a precizat secretarul de stat.

\'\'Nu se va pune lacăt pe şcoli. Orice şcoală are obligaţia de a asigura continuitatea activităţilor publice, ceea ce înseamnă că directorul şi secretariatul vor fi acolo. Deci se poate organiza în aşa fel încât  copiii să se poată înscrie normal, să-şi aducă documentele şi să se poată înscrie liniştiţi la bacalaureat\'\', a declarat pentru REALITATEA.NET Inspectorul Şcolar General, Cristian Alexandrescu.

Perioada în care vor fi recuperate aceste ore va fi aleasă de fiecare şcoală în parte.  Începând cu data de 3 ianuarie 2010 fiecare şcoală îşi va alcătui programul propriu de recuperare.

\"Legea spune foarte clar, decizia în privinţa cheltuielilor bugetare o ia conducătorul unităţii , asta înseamnă că fiecare director de şcoală va stabili un program de recuperare\", a precizat Cristian Alexandrescu.

Inspectoratele trebuie să acorde zile libere fără plată în data de 30 noiembrie 2009, precum şi în intervalul 14-18 decembrie 2009, în vederea diminuării chetuielilor de personal prevăzute pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009.