MENIU

Producătorul suedez de automobile de lux Koenigsegg va cumpăra compania Saab

Foto: exchang3d.com

Producătorul suedez de automobile sport de lux Koenigsegg, susţinut de investitori norvegieni, va prelua constructorul suedez Saab, scos la vânzare de proprietarul său american General Motors, conform unui anunţ transmis de televiziunea publică suedeză, citat de AFP.

"Cumpărătorii au semnat o scrisoare de intenţie privind achiziţia Saab", a precizat televiziunea suedeză pe site-ul său web, citând surse avizate, scrie AFP.

"Negocierile finale vor avea loc în lunile ce vor urma", a continuat anunţul.

O sursă avizată a declarat pentru AFP că "ne apropiem de un acord, însă etapele finale ale tranzacţiei nu au fost încă discutate".

Contactat de AFP, Saab, care în ultimele săptămâni a afirmat că se află în discuţii cu doi sau trei potenţiali cumpărători privind semnarea unui acord până la sfârşitul lunii iunie, a refuzat să ofere informaţii suplimentare, atitudine adoptată şi de General Motors.

Compania Koenigsegg nu a produs în 2008 decât aproximativ 20 de automobile sport de lux, vândute cu peste un milion de euro fiecare.

Guvernul sudez a anunţat că este dispus să ofere garanţii financiare pentru Saab Automobile, în cazul în care va exista o propunere fermă de preluare a constructorului suedez de automobile.

Fondată în 1994 de către Christian von Koenigsegg, un om de afaceri suedez, compania a produs primul său automobil în anul 2000, iar prima vânzare a avut loc doar în 2002.

În 2008, compania suedeză, care nu are decât 45 de angajaţi, a produs aproximativ 20 de automobile, iar cifra de afaceri s-a ridicat la 108 milioane coroane (aproximativ 9,5 milioane euro).

Preţul automobilelor produse, care sunt foarte rapide, depăşind viteze de 388 kilometri pe oră, poate depăşi un milion de euro. Sediul Koenigsegg este în Aengelholm, în sud-estul Suediei, iar unul dintre acţionarii companiei este omul de afaceri norvegian Baard Eker.

La începutul acestui an, General Motors a scos Saab la vânzare şi va desprinde divizia până la sfârşitul acestui an. Saab, aflat în pierdere, are nevoie de un nou proprietar pentru a beneficia de garanţii guvernamentale pentru finanţare de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Mai multe articole despre:
General Motors preluare automobile cumpărare SAAB