MENIU

Producătorii şi distribuitorii de medicamente vor sistemul de factoring de la 1 septembrie

Foto: RTV

Producătorii şi distribuitorii de medicamente vor implementarea sistemului de factoring începând cu 1 septembrie, pentru a-şi deconta la instituţii bancare facturile emise farmaciilor, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), Viorel Vasile.

"Suntem de acord cu acest sistem, care presupune să decontăm facturile emise farmaciilor la băncile cu care sunt în contract Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii. Bineînţeles că există un comision în momentul în care vom lua banii de la bănci, însă nu am stabilit cine va plăti acest comision şi cât va fi acesta. Sperăm, totuşi, ca acest comision să fie împărţit între casa de asigurări, farmacii, producătorii şi distribuitorii de medicamente", a explicat Vasile, după întâlnirea de joi cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Potrivit preşedintelui ADMR, în prezent, spitalele au datorii către distribuitorii de medicamente de peste 180 de milioane de lei. "Unele datorii ale spitalelor sunt din 2005. Mai sunt şi foarte multe farmacii care au datorii către anumiţi distribuitori. Cu toate acestea, nu s-au oprit livrările de medicamente către niciun spital şi nicio farmacie din ţară", a mai spus preşedintele ADMR.

Implementarea unui mecanism de factoring presupune ca farmaciile să aibă posibilitatea de a cesiona facturile către distribuitori, iar aceştia, la rândul lor, să le poată deconta în sistemul bancar. Măsura are ca scop deblocarea plăţilor în sistem, asigurarea de cash-flow necesar derulării activităţilor din companii în această perioadă, dar şi asigurarea rulajului banilor.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a susţinut că se află în discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, pentru obţinerea unor importante credite de angajament, care să dea posibilitatea efectuării de plăţi, în 2010, pentru cheltuielile înregistrate în ultimul trimestru al anului 2009. În acest fel, se va evita creşterea deficitului bugetar negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi se va reuşi fluidizarea plăţilor în sistem. Mai mult, se va garanta asigurarea asistenţei medicale primare, dar şi închiderea unor datorii ale spitalelor către furnizori.

Săptămâna viitoare, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului de Finanţe se vor întâlni cu distribuitorii, producătorii, farmacişii şi cu băncile care vor fi acceptate în sistemul de factoring instituţional, pentru a pune la punct mecanismul de plată a facturilor restante. Dacă vor fi puse la punct toate detaliile acestui sistem, Ministerul Sănătăţii va pregăti o hotărâre de guvern care să asigure cadrul legal pentru implementarea acestuia în sistemul sanitar.