MENIU

Producătorii automobilelor de lux nu fac rabat la calitate şi la preţ

Foto: Realitatea TV

Fruntea sus, în ciuda crizei, pentru că avem nume grele de apărat. Asta spun producătorii de maşini de lux precum Lamborghini, Porsche, Ferrari sau Rolls Royce. Prezenţi cu noi modele la salonul de la Geneva, reprezentanţii clasei de lux din industria auto spun că sunt dispuşi să cîştige mai puţin, decît să facă vreun compromis la calitate şi la preţ.

Singurul compromis cu noile tendinţe ale pieţei auto sunt cele legate de consum. Porsche a prezentat în premieră un model de Cayenne diesel, care consumă cu 30 la sută mai puţin combustibil, în timp ce noul model de Lamborghini este mai uşor cu 100 de kilograme, deci mai rapid şi mai economic.

Cât despre criză, niciun producător nu face un secret din faptul că şi vânzările din segmentul de lux sunt în declin.

"Chiar şi noi trăim vremuri în care nu putem vorbi despre performanţe, ci de a avea o marcă sigură pentru anul 2010, un rezultat financiar pozitiv pentru 2009, şi de a asigura investiţiile pentru noile modele în anii care vor veni", a declarat Stephan Winkelman, director executiv Lamborghini.

Cu toate acestea, bugetele de cercetare şi preţul sunt sfinte. O reducere a preţului ar declasa aceste maşini de la categoria de lux. Se fac, în schimb, reduceri ale costurilor de producţie.

În cazul Lamborghini, durata de aşteptare pentru achiziţionarea unui bolid purtând această marcă s-a redus de la 12 la 6 luni. Producătorii nu au coborât, totuşi, ştacheta calităţii, în aşteptarea vremurilor mai bune, când cumpărătorii bogaţi vor umple din nou saloanele auto. După cum afirmă Harald Wester, şeful diviziei Maserati din cadrul Fiat, sărăcia este un lucru relativ.

Mai multe articole despre:
Lamborghini Fiat Maserati maşini de lux