MENIU

Procurorii confirmă că pe terenurile ajunse la Popoviciu a fost construită reprezentanţa Citroen

foto: RTV

Pe terenurile Universităţii de Agronomie care au ajuns la firmele controlate de Popoviciu au fost construite sedii ale unor societăţi importante, printre care reprezentanţa Citroen, Carrefour Feeria, Ikea România, Băneasa Shopping Center, potrivit documentelor procurorilor DNA.

"Terenul în suprafaţă de 224 de hectare, pe care universitatea l-a adus ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA este situat în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sedii ale unor societăţi comerciale importante, printre care reprezentanţa Citroen, Carefour Feeria, Ikea România, Băneasa Shopping Center", se arată în rezoluţia procurorilor de începere a urmăririi penale pentru mai multe persoane, printre care se află şi Gabriel Popoviciu şi fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), Ioan Alecu.

Procurorii nu fac nici o referire la persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, care a reprezentat firma Citroen în România, sau la numele altor reprezentanţi ai societăţilor ce sunt construite pe terenul în cauză.

De alfel, în această rezoluţie a parchetului nu se face legătura directă a lui Popiviciu cu afacerea terenurilor decât prin precizarea că acesta a avut un interpus şi un interes să aducă terenul USAMV în capitalul social al Băneasa Investments.

Astfel, se arată în rezoluţie, în capitalul Băneasa Investments a fost introdus iniţial dreptul de folosinţă, iar ulterior dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 224 de hectare. 

Prin aducerea terenului în suprafaţă de 224 de hectare ca aport la capitalul social al Băneasa Investments a fost cauzat un prejudiciu de 2,24 de milioane USD, terenul fiind subevaluat la un dolar metrul pătrat, se precizează în document.

Prin rezoluţia făcută pe 20 martie 2009 au fost puse sub urmărire penală opt persoane, respectiv fostul rector al Universităţii  de Ştiinţe Agronomice, Ioan Alecu, şi alţi angajaţi ai acesteia. De asemenea, au fost puşi sub urmărire şi Mihai Andrei Bejenaru, interpusul lui Gabriel Popoviciu în afacere, şi Gheorghe Cuzuc, fost judecător de carte funciară care a înscris dreptul de proprietate al USAMV Bucureşti în baza unei legi abrogate.