MENIU

Prinţul Philip a stabilit un record de longevitate ca prinţ consort

Foto: scienceline.ro

Prinţul Philip a stabilit un record de longevitate ca prinţ consort al Marii Britanii sâmbătă, când se împlinesc 57 de ani şi 71 de zile de la accederea la tron a soţiei sale, regina Elisabeta a II-a.

Prinţul Philip, duce de Edinburgh, depăşeşte astfel un record ce data de aproape 200 de ani. Acesta era deţinut de regina Charlotte, care se căsătorise cu regele George al III-lea în 1761 şi murise cu un an înaintea soţului ei, în 1818.

În vârstă de 87 de ani, ducele de Edinburgh şi-a preluat "funcţia" de prinţ consort în 6 februarie 1952, la moartea regelui George al VI-lea, căruia i-a urmat la tron Elisabeta a II-a. El este în prezent cel mai vârstnic prinţ consort din lume.

Evenimentul nu va fi însă, cel mai probabil, sărbătorit de prinţ, căruia nu-i plac aceste aniversări. Ducele de Edinburgh îşi petrece sfârşitul de săptămână la castelul Windsor, la vest de Londra, şi nu are prevăzut niciun eveniment oficial.

Prinţul Philip, amiral, mareşal de infanterie şi mareşal de aviaţie, nu deţine oficial titlul de prinţ consort. Doar regina Victoria i-a acordat oficial acest titlu soţului ei, prinţul Albert, în secolul al XIX-lea.
Mai multe articole despre:
Marea Britanie regina Elisabeta Prinţul Philip