MENIU

Prinţul Charles: Mai avem 100 de luni pentru a salva planeta

Foto: AP

Prinţul Charles a început luni în Chile un turneu al Americii Latine în cadrul unei misiuni de promovare a protecţiei mediului. Moştenitorul tronului britanic i-a atacat într-un discurs pe cei care se îndoiesc de schimbările climatice şi a subliniat că trebuie înfruntate mai rapid ca oricare altă problemă a lumii, inclusiv sărăcia.

Însoţit de soţia sa, Camilla, Prinţul a fost primit la Santiago de preşedintele chilian Michelle Bachelet, pentru lansarea unei campanii destinate copiilor asupra utilizării raţionale a energiei.

"Cum putem să ne adresăm sărăciei dacă nu ne-a asigurat mai întâi ca planeta este locuibilă? Dacă nu facem nimic, consecinţele pentru fiecare persoană de pe pământ vor fi severe şi fără precedent - cu milioane de refugiaţi din cauza mediului, instabilităţii sociale şi a economiilor decimate: mult mai rău decât ce vedem azi", a declarat Charles într-un discurs ţinut la o cină organizată de Michelle Bachelet.

"Doamnelor şi domnilor, în lumina a astfel de dovezi, şi multe altele, mi se pare de neînţeles că există oameni care se îndoiesc de ştiinţa schimbărilor climatice", a mai spus Prinţul.

Charles a precizat că el crede în acţiuni şi nu în cuvinte. "Trebuie să gândim şi acţionăm în afara graniţelor unei naţiuni, limbajului şi culturii, şi trebuie să facem asta acum".

Sosit duminică, cuplul princiar, care a fost găzduit la reşedinţa ambasadorului Marii Britanii, s-a recules în faţa monumentului eroului naţional Bernardo O'Higgins, o mare personalitate din războiul chilian de independenţă împotriva Spaniei, în secolul 19.

Moştenitorul coroanei britanice va sta în Brazilia între 11 şi 15 martie, unde va ţine principalul său discurs asupra schimbării climatice şi va vizita Amazonul.

"Mai avem doar 100 de luni pentru a salva planeta", este mesajul prinţului, ce va fi dezvoltat în discursul său.

Prinţul Charles îşi va termina turneul în insulele Galapagos, în cadrul manifestărilor pentru cea de-a 200-a aniversare a exploratorului britanic Charles Darwin, fondator al biologiei moderne.