MENIU

Prime de sărbători de 1.700 de lei pentru salariaţii din administraţia publică

Numeroase instituţii bugetare din ţară au acordat prime de sărbători

Zeci de instituţii publice din toată ţara au acordat prime de Crăciun sau de vacanţă. Multe dintre instituţiile aflate în această situaţie nu prea au rezultate care să justifice dărnicia de la sfârşit de an.

Potrivit unei analize făcute de jurnaliştii de la România Liberă, funcţionarii de la Direcţia Finanţelor Publice, Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitar-Veterinară şi APIA Tulcea au primit prime de vacanţă, între 1.400 şi 1.700 lei, echivalentul unui salariu net lunar.

În Valea Jiului, cele mai generoase prime s-au dat la Compania Naţională a Huilei, adică cel mai mare datornic la bugetul de stat. Fiecare miner a primit tichete cadou în valoare de 650 lei. Şi cei peste 8.000 de angajati ai Societăţii Lignitului Oltenia au primit tichete cadou în valoare de 500 lei fiecare.

De prime mari, de peste 1.000 de lei, au beneficiat şi cei 138 de salariaţi ai Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi. Interesant este faptul că aceste recompense vin la finalul unui an în care traficul de mărfuri prin porturile de la Dunărea Maritimă, Galaţi, Brăila şi Tulcea, a fost de 7,6 milioane tone, cu 5 milioane tone mai mic decât estimările.

În cazul instituţiilor bugetare, legea prevede că bonificaţiile se por acorda doar dacă sunt bani în cont. De anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, nu se vor mai plăti prime în instituţiile de stat.