MENIU

Prima rachetă românească pe Lună ar putea fi lansată prin programul Google Lunar X Prize

Foto: 2012en.files.wordpress.com

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică a anunţat proiectul de lansare pe Lună a primei rachete spaţiale româneşti, a cărei testare a ajuns la cea de-a treia etapă, iniţiatorii sperând să câştige concursul Google Lunar X Prize, în valoare de 30 de milioane de dolari.

Efortul de finanţare a proiectului va fi în majoritate privat, planul Google acceptând o participare de maxim 10% din partea statului din care provin iniţiatorii fiecărui proiect. "Google doreşte să demonstreze că se poate ajunge în spaţiu cu costuri mult mai mici decât cele NASA şi cu proiecte inovatoare", a explicat Adrian Mihălţianu, de la MB Drăgan, responsabil de finanţarea pe internet a proiectului, într-o conferinţă de presă.

Proiectul are ca scop lansarea pe lună, până în 2012, a primei rachete spaţiale româneşti, numită Haas, pentru care iniţiatorii speră să obţină premiul Google Lunar X Prize, în valoare de 30 de milioane de dolari.

Racheta Haas, numită după primul inginer militar de origine austriacă (1509-1576), despre care se ştie că ar fi scris un tratat de arme de război, între 1526 şi 1556. Acesta a descris, pentru prima dată, tehnologia de fabricare a rachetelor, bazată pe o combinaţie de principii de construcţie a armelor de foc şi a propulsării pe bază de artificii.
Racheta în trei trepte, care va fi lansată în testările din octombrie, va fi dispusă direct pe suprafaţa apei şi va fi lansată din cel mai mare balon solar realizat vreodată în lume. Foloseşte un combustibil ecologic, apă oxigenată, cu o concentraţie de 70%. Pentru lansare, se va pleca noaptea, din portul Constanţa, iar operaţiunea va dura, cu tot cu recuperarea componentelor, până la ora 16:00, a doua zi, iar evenimentul nu va putea fi observat de la ţărm.

Echipamentul are o greutate de lansare de 2000 kg. Modulul care va aseleniza se numeşte European Lunar Lander şi este o sferă cu diametrul de 70 cm.

Există şi un site, www.arcalunar.com, prin intermediul căruia cei interesaţi pot susţine financiar proiectul rachetei Haas, rezervându-şi spaţiu, contra cost, într-un fel de Capsulă a timpului, care va conţine mesajele lor audio, video, foto, text. Acestea vor fi transferate pe un suport USB, învelit într-o capsulă protectoare şi vor fi lansate, împreună cu modului care va aseleniza, în misiunea din 2012.

Google Lunar X Prize este o competiţie americană de astronautică, lansată în 2007, care va lansa o rachetă pe Lună, având la bord un robot capabil să aselenizeze, să se deplaseze pe solul selenar 500 m şi să transmită imagini video şi audio din spaţiu.