MENIU

Prima cavernă descoperită pe Lună. VEZI FOTO

FOTO: nationalgeographic.com
FOTO: nasa.gov

Intrarea într-o cavernă, descoperită pe suprafaţa Lunii, ar putea oferi un adăpost subteran pentru o eventuală bază umană în viitor, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Sonda spaţială japoneză Kaguya a realizat de curând mai multe fotografii ale unei găuri misterioase care ar putea fi intrândul într-o cavernă subterană.

Oamenii de ştiinţă caută de foarte mult timp o cale de acces către subteranul lunar, fiind un loc potrivit pentru un adăpot natural, a declarat Junichi Haruyama de la "Japan Aerospace Exploration Agency's Institute of Space and Astronautical Science".

"Canalele de lavă oferă protecţie împotriva mediului ostil lunar, fie meteoriţi sau radiaţii solare, dar mai ales împotriva schimbărilor majore de temperatură", a mai spus Haruyama.

Pe Pământ, acesta canale se formează după ce "râurile" de lavă din timpul erupţiilor se opresc, lăsând în urmă spaţii goale în rocă. Cercetătorii sunt de părere că vulcanii lunari au fost activi până în urmă cu trei miliarde de ani, dar noi date oferite de Kaguya arată cu Luna a avut activitate vulcanică chiar şi acum 2,5 milioane de ani.

Gaura are o adâncime aproximativă de 88 de metri, prea adâncă pentru a fi un crater de impact, au afirmat Haruyama şi colegii săi într-un raport care va apărea în Geophysical Research Letters.

Mai multe articole despre:
spaţiu lună lavă vulcani cavernă Kaguya