MENIU

"Prima Casă" a confirmat aşteptările şi a condus la creşteri de preţ de 10-15%

Foto: askmen.com

Preţurile cerute de proprietarii apartamentelor vechi, cu două camere, din Bucureşti au urcat cu 10-15%, după lansarea programului “Prima Casă”, în prezent fiind aproape imposibil să se găsească oferte pentru astfel de locuinţe sub 60.000-62.000 de euro în Militari, Titan sau Iancului, arată compania de consultanţă imobiliară Colliers International, în analiza BREI pentru luna iulie. Datele confirmă estimările jucătorilor din piaţă, care anunţau, înainte ca programul guvernamental să intre în vigoare, că vom asista la uşoare creşteri ale preţului, ca urmare a creşterii cererii de pe piaţă.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a anunţat că, în cazul în care programul “Prima Casă” va avea succes, acesta va fi finanţat şi anul viitor, tot prin sistemul garanţiilor guvernamentale.

“Eu cred că este un program care va avea două efecte pozitive. În primul rând, românii care plătesc chirie 200-300 de euro azi vor plăti de mâine aceiaşi bani la chirie şi vor avea propria casă. În al doilea rând, se dezgheaţă creditarea în economie, pentru că, iată, cu excepţia unei bănci cu un program separat, toate cele 19 bănci sunt în program şi acordă credite pentru români. În al treilea rând, să nu uităm că este un domeniu al construcţiilor ce are o contribuţie importantă la PIB; el va beneficia, prin această măsură, de un sprijin, aducând eficienţă în economia românească”, a afirmat Boc.

Iulie este prima lună din 2009 în care se poate observa o tendinţă evidentă de creştere a preţurilor. Nu este o creştere majoră, încadrându-se în limitele a maximum 4%, dar creşterea este constantă în toate sectoarele, doar sectorul 1 simţind o uşoară depreciere, cu 2%.

Citeşte tot articolul în Business Standard.

Mai multe articole despre:
preţ apartament piaţă creşteri Prima Casă