MENIU

Preţul mediu pentru a ridica o casă este 400 de euro/mp

Foto: RTV

Programul Prima Casă a fost extins! Vor putea beneficia de garanţia statului şi românii care vor dori să construiască de la zero o locuinţă. Până acum, Guvernul garanta doar cumpărarea de locuinţe vechi şi noi.

În limita creditului de 60.000 de euro garantat de stat un român îşi poate permite o casă cu o suprafaţă de 140-150 de metri pătraţi.

Un metru pătrat construit costă aproximativ 400 euro. Vorbim despre costul unei locuinţe la cheie, care nu include achiziţionarea terenului şi branşarea la utilităţi. Acestea variază în funcţie de locaţie.

În schimb, costul de construcţie la roşu, este in jur de 150 euro pe metru pătrat - cea mai ieftină variantă. O casă de zidărie, la roşu, costă ceva mai mult, cam 250 euro/mp.

Cu un împrumut de 60 000 de euro, puteţi construi o locuinţă de lemn de maxim 400 de metri sau una de zidărie, cu o suprafaţă de până la 240 de metri pătraţi.

Indiferent de materialele folosite, lemn sau beton, o casa la roşu inseamnă o locuinţă ridicată, izolată, acoperită, dar care nu are finisaje interioare sau exterioare.

Pentru a obţine banii, beneficiarul trebuie să depună la bancă o cerere de finanţare însoţită de un contract pentru construirea locuinţei, încheiat cu o firmă de profil. Statul nu garantează credite prin programul "Prima Casă" pentru locuinţele construite în regie proprie.

Dacă locuinţa este mai scumpă, proprietarul plăteşte integral restul de bani. Pentru ca programul să meargă ca pe roate, statul îi va zori pe constructori să finalizeze lucrările în maxim un an şi jumătate. Condiţiile de creditare vor fi, însă aceleaşi ca şi pentru locuinţe deja finalizate: avans de 5%, dobânzi de maxim 5,28% pentru euro sau 13,3% pentru lei, inclusiv comisioanele. 

Mai multe articole despre:
locuinţe noi Prima Casă