MENIU

Preşedintele CSM promite magistraţilor că va schimba atitudinea statului faţă de sistemul judiciar

Foto: gandul.info

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a promis, la sedinţa de bilanţ de mieruri a Curţii de Apel Bucureşti, că va schimba atitudinea statului faţă de sistemul justiţiei, declarând că este momentul ca sistemul judiciar să nu mai fie culpabilizat de fiecare dată când se produce un neajuns.

"Majoritatea magistraţilor sunt buni profesionişti, modeşti şi cinstiţi. Vom interveni prompt de fiecare dată când vom constata că se încalcă regulile jocului. Nu neapărat pentru a-i pedepsi pe cei care greşesc, ci pentru a-i proteja pe ceilalţi", a declarat Virgil Andreieş.

Preşedintele CSM a mai vorbit şi despre evaluarea inspectorilor care va fi discutată săptămâna viitoare, dar şi despre inspecţiile judiciare care vor fi tematice, pe lângă controalele de fond.

Virgil Andreieş a mai precizat că membrii CSM îşi propun să "meargă" pe măsuri de recomandare şi nu neapărat de sancţionare a magistraţilor în cazul abaterilor. De asemenea, şeful CSM a susţinut că a făcut propuneri de diversificare a gamei de sancţiuni, "gama actuală fiind destul de restrânsă".

Andrieş l-a rugat pe preşedintele Curţii de Apel Bucureşti ca, până în luna martie, să facă o redistribuire a posturilor vacante pe raza Curţii de Apel Bucureşti, precizând că toate posturile vacante trebuie să se ocupe până în anul 2011.

Preşedintele CSM a precizat că, printre motivele pentru locurile vacante din magistratură, se numără calitatea sistemului de învămâmânt în domeniu şi faptul că CSM nu poate să "coboare ştacheta de intrare în sistem", dar şi problema pensionărilor din sistemul judiciar.

Virgil Andreieş a mai precizat că nu există un program care să protejeze datele cu caracter personal,  susţinând că are nevoie de o finanţare externă pentru un program care să permită structurarea hotărârilor publicate pe internet.

Preşedintele CSM a declarat, în cadrul şedinţei de bilanţ a Curţii de Apel Bucureşti, că până în anul 2011 codurile nu pot intra în vigoare pentru că magistraţii trebuie să înveţe noile prevederi.

În privinţa salariilor magistraţilor, Virgil Andreieş a declarat că Ministerul Justiţiei va da un ordin privind plata sporurilor, după adoptarea bugetului.

Andrieş a susţinut că se vor stabili şi reguli clare privind trimiterea magistraţilor la specializare.

Preşedintele CSM a adăugat că magistraţii de la Tribunalul Dolj au fost revocaţi din funcţie pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile.

"Aceste intervenţii pe care le are CSM, dureroase, au fost şi vor fi luate cu respectarea legii pentru a proteja majoritatea judecătorilor care sunt buni profesionişti. Nu este un capăt de ţară dacă este cineva revocat din funcţie cu condiţia să se facă justificat", a adăugat Virgil Andreieş.

Vicepreşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Filip Pavel a atras atenţia Consiliului Superior al Magistraturii asupra unor probleme cu care se confruntă instanţa în legătură cu repartizarea aleatorie în funcţie de obiectul cauzelor. Vicepreşedintele CAB a precizat că în lista obiectelor în funcţie de care se face repartizarea aleatorie nu sunt cuprinse mai multe obiecte precum ridicarea sechestrului sau ridicarea măsurilor asiguratorii şi trebuie luate măsuri de urgenţă în acest caz.

Vicepreşedintele CAB, Filip Pavel, a mai precizat că termenele în care se redactează motivările sentinţelor ar trebui să fie mai mari, deoarece „nu se pot redacta hotărârile în 15 sau 30 de zile”.

O altă problemă ridicat de judecătorul Filip Pavel este legată de arhivarea dosarelor, acesta susţinând că unele dosare de degradează sau sunt ţinute în fişete nesigure. Vicepreşedintele CAB a declarat că ar trebui să se treacă la arhivarea electronică a dosarelor din instanţă, din lipsa locului de depozitare. 
Mai multe articole despre:
justiţie magistraţi CSM Sistem Virgil Andreieş