MENIU

Preşedintele Cehiei îi compară pe eurooptimişti cu comuniştii

Foto: wikipedia.org

Preşedintele ceh Vaclav Klaus i-a comparat pe susţinătorii integrării europene cu comuniştii din perioada sovietică. Cehia asigură în prezent preşedinţia UE, dar acest lucru nu l-a oprit pe Klaus să le spună eurodeputaţilor că Parlamentul lor intervine prea mult în viaţa oamenilor.

El respinge "presupunera că nu există decât un singur viitor posibil şi corect, acela al unei integrări tot mai mari". "Nu cu multă vreme în urmă, în partea noastră de Europă trăiam într-un sistem politic ce nu permitea alternativă şi de aceea nici opoziţie parlamentară. Aici, în Parlamentul European, nu există decât o alternativă, iar cei care îndrăznesc să se gândească la alte opţiuni sunt calificaţi drept inamici ai integrării europene", a subliniat Klaus.

Euroscepticismul lui Klaus irită multe persoane în UE, chiar dacă funcţia sa are o importanţă mai mult simbolică. Klaus a mai spus că, în pofida faptului că nu crede că exista alternativă la aderarea la UE pentru cehi, integrarea europeană ar putea lua multe forme. El a criticat din nou Tratatul de la Lisabona şi a refuzat să spună când îl va semna.

Klaus a criticat şi răspunsul UE la criza economică şi a spus că blocul are nevoie de mai puţină reglementare, nu de mai multă.

Preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering, a făcut comentarii ironice, după discursul lui Klaus. "Mulţumesc lui Dumnezeu că trăim într-o democraţie europeană, în care toţi îşi pot exprima liber opinia... Într-un Parlament din trecut, sunt sigur că nu aţi fi putut susţine un astfel de discurs", a subliniat Poettering.
Mai multe articole despre:
preşedinte Cehia comunişti Vaclav Klaus