MENIU

Presa turcă: "A căzut Bucureştiul!"

Foto: SABAH

Fenerbahce a reuşit să spargă blestemul "Steaua". Gruparea din Istanbul şi-a luat revanşa în faţa Stelei şi a devenit prima echipă din Turcia care a reuşit să câştige în cupele europene în faţa roş-albaştrilor.

Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş, toate cele trei echipe de top din Turcia. Toate, învinse şi eliminate de Steaua, de-a lungul istorie, din cupele europene. O "tradiţie" care s-a încheiat joi seară, în Ghencea, odată cu succesul lui Fener în faţa roş-albaştrilor. Golul lui Kazim Kazim, din minutul 59, a pus capăt unui adevărat blestem pentru echipele turceşti. "A picat Bucureştiul" a titrat presa din Turcia. "Fenerbahce a devenit prima echipa din Turcia care a învins formaţia Steaua Bucuresti, coşmarul nostru în cupele europene, care era neînvinsa de noi în 7 meciuri", scrie "Sabah", care face o retrospectivă a întâlnirilor dureroase ale granzilor din Turcia cu Steaua.

Primul meci a avut loc în semifinalele Cupei Campionilor, în sezonul 1988-1989, când Steaua spulbera Galatasaray-ul în prima manşă, în Ghencea, cu 4-0, apoi scotea un egal, 1-1, la Istanbul, care a consfiinţit eliminarea turcilor. Nouă ani mai târziu, venea rândul lui Fenerbahce. În primul tur al Cupei UEFA, turcii au reuşit un egal la Bucureşti, când au şi ratat un penalty obţinut de ex-stelistul Sabin Ilie, care evolua la Fener, şi ratat de Bolic, dar în retur roş-albaştrii s-au impus cu 2-1, după golurile lui Ciocoiu şi Militaru.

În sezonul 2004-2005 al Cupei UEFA, într-o perioadă în care formatul competiţiei era cu un singur meci între două echipe din grupe, a venit rândul lui Beşiktaş să viziteze Ghencea. Cele două echipe erau în competiţie directă pentru un loc calificant, iar Steaua a câştigat cu 2-1, goluri Neaga şi, acelaşi, Ciocoiu.

Galata a sperat să spargă prima blestemul, în sezonul trecut al Ligii Campionilor. Era rândul revanşei pentru "CimBom", însă Steaua i-a eliminat din nou pe galben-roşii şi s-a calificat, surprinzător, în grupele Ligii. 2-2 la Istanbul, goluri Nicoliţă şi Dayro Moreno, iar Bănel a înscris şi singurul gol al partidei de la Bucureşti, dintr-o poziţie suspectă de offside.

Până la urmă, cei care au spălat ruşinea turcilor au fost cei de la Fener. Şi tot după o fază suspectă de offside. Kazim Kazim a înscris pe Ghencea, după o pasă a lui Roberto Carlos, iar Fener s-a impus cu 1-0, primul succes al unei echipe din Turcia în faţa Stelei.