MENIU

Presa străină despre alegerile din România: miza este economică

Alegerile din România, comentate pe larg de presa internaţională

New York Times, BBC News, Financial Times sau Wallstreet Journal comentează alegerile din România.

Publicaţiile străine atrag atenţia asupra mizei economice a alegrilor de azi din România. Ziarele scriu că indiferent cine va fi câştigătorul, acesta va trebui să numească un nou cabinet care să elaboreze proiectul de buget pentru 2010. Numai în acest mod, România va beneficia din nou de asistenţa financiară din partea FMI şi a Uniunii Europene, iar pieţele financiare îşi vor reveni.

Cotidianul american New York Times comentează faptul că primarul Sibiului, Klaus Johannis, este în centrul alegerilor din România.

Campania electorală din România a fost marcată de atacuri personale, notează şi BBC News, adăugând: \"Sondajele îl dau favorit pe Mircea Geoană\".

Românii votează într-unul dintre cele mai importante scrutine din ultimii 20 de ani, scrie şi Le Monde. Foarte tensionată, campania a fost marcată de lovituri sub centură, dar în special de problemele economice, mai arată publicaţia franceză.

Alegerile ar putea juca un rol crucial prin încheierea perioadei de confuzie politică provocată de căderea guvernului în luna octombrie, scrie Financial Times. Publicaţia atrage atenţia asupra întăririi leului românesc în ultima săptămână. Financial Times explică revigorarea leului prin faptul că pieţele financiare speră să vadă cât mai curând un proiect de buget dar şi revenirea delegaţiei FMI în România.

Aprecieri similare apar şi în paginile Wall Street Journal. Economia românească, aflată în cea mai gravă recesiune din perioada postcomunistă, se va prăbuşi dacă după alegeri nu se va forma cât mai repede un nou guvern.

Prima grijă a noului preşedinte va fi aceea de a găsi un înlocuitor pentru actualul guvern prin formarea unei majorităţi solide în parlament, scrie Bloomberg. Dacă preşedintele va eşua, s-ar putea ajunge la alegeri anticipate.

Principalii furnizori de fonduri ai României, Uniunea Europeană şi FMI, aşteaptă dovezi de seriozitate din partea viitorului preşedinte, scrie France Soire. Prima urgenţă este adoptarea unui proiect de buget pentru 2010, care să prevadă o reducere a deficitului bugetar, subliniază cotidianul citat.

Mai multe articole despre:
alegeri presă ziare preşedinte prezidenţiale 2009