MENIU

Presa internaţională despre Croitoru: un economist respectat, cu puţine şanse de a trece de Parlament

FOTO: news.yahoo.com

Principalele agenţii de ştiri internaţionale au reacţionat prompt la numirea lui Lucian Croitoru în fruntea guvernului român.

"Preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat pe respectatul consilier al băncii centrale Lucian Croitoru în funcţia de prim-ministru. încercând astfel să răspundă unei recesiuni economice dublate de o criză guvernamentală", titrează Reuters. "Este un specialist, iar nominalizarea acestuia este bună", declară pentru agenţia de ştiri Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, de la ING Bank din Bucureşti. "Având însă în vedere declaraţiile făcute de partidele politicie înainte de nominalizare, cel mai probabil criza politică se va intensifica".

Investirea lui Croitoru în fruntea guvernului va ajuta România convingă FMI să ofere ţării o nouă tranşă din împrumutul de 20 de miliarde de euro necesar ieşirii din criză, consideră şi France Presse.

Associated Press transmite, la rândul său, că preşedintele român a desemnat un bancher ca prim-ministru, la două zile de la căderea guvernului. Croitoru a lucrat în Banca Naţională timp de 11 ani, notează AP. Agenţia preconizează că este puţin probabil ca propunerea lui Băsescu să obţină majoritatea necesară în Parlament, amintind că Legislativul şi preşedintele au dispute intense de mai mulţi ani.


BBC consemnează propunerea de premier a lui Traian Băsescu, remarcând că Lucian Croitoru, consilier de politică monetară, are legături cu liberal-democraţii.

Forbes preia un material Reuters care consemnează, între altele, reacţiile la nominalizarea lui Croitoru ale unor analişti de pe piaţa financiar-bancară din România. Melania Hăncilă, de la Volksbank Bucureşti, spune că i se pare o decizie bună, iar Croitoru este o persoană cunoscută mediului de afaceri, cu o solidă pregătire profesională. "Corespunde pentru persoana de care are România nevoie. Nu este afiliat politic, este un bun tehnocrat şi toate acestea sunt argumente pentru toate partidele politice să-l accepte. Are o şansă de a fi acceptat", consideră Hăncilă. Rozalia Pal, de la Unicredit Ţiriac, vede în Croitoru "o bună opţiune pentru a construi un consens pe termen scurt".

Agenţia germană DPA anunţă că Lucian Croitoru, economist şi expert în finanţe, a fost nominalizat de preşedintele Traian Băsescu pentru a forma un nou guvern. Lucian Croitoru, care nu este afiliat niciunui partid, va fi probabil respins de opoziţie, al cărei candidat pentru formarea guvernului a fost blocat de preşedinte, explică DPA. E

Die Welt titrează: "Un expert financiar trebuie să alcătuiască un nou executiv în România". Expertul financiar independent Lucian Croitoru trebuie să alcătuiască un nou guvern în România şi astfel să încheie criza politică din ţară. (...). Preşedintele Traian Băsescu a desemnat un expert de rang înalt al Băncii Centrale pentru postul de premier, acesta fiind, în opinia şefului statului, cel mai potrivit candidat, luând în considerare criza economică şi acordul cu FMI, scrie cotidianul german. Die Welt aminteşte şi de "popularul" primar al Sibiului, Klaus Johannis, care a fost nominalizat de opoziţie pentru funcţia de premier.

Cotidianul austriac Der Standard remarcă de la începutul articolului faptul că premierul desemnat de Băsescu "este un apropiat al partidului premierului Boc", al cărui guvern a căzut. "Reputatul expert economic este un apropiat al PDL şi are, ca urmare, potrivit observatorilor, şanse reduse de a fi acceptat de Parlament. Opoziţia îl nominalizase pe independentul primar al Sibiului, Klaus Johannis, ca şef al unui guvern de tehnocraţi", scrie Der Standard. 

Die Presse scrie despre evoluţiile politice din România sub titlul "România: Ceartă pentru un nou premier". Preşedintele Băsescu l-a desemnat pe expertul financiar Lucian Croitoru drept şef de guvern, dar opoziţia îi reproşează că ignoră majoritatea parlamentară. Partidele de opoziţie vor să reclame desemnarea lui Croitoru la Curtea Constituţională, rezumă situaţia ziarul austriac. Publicaţia remarcă faptul că Lucian Croitoru este puţin cunoscut opiniei publice, dar că a fost timp îndelungat consilier al guvernatorului BNR.

Agenţia italiană de presă Adnkronos anunţă că "economistul independent Lucian Croitoru a primit de la preşedintele Traian Băsescu sarcina de a forma un guvern nou în România". Adnkronos aminteşte că marţi a căzut guvernul minoritar condus de Emil Boc.

AGI, care îl prezintă pe Croitoru drept un apropiat al PDL, avertizează că acesta va întâmpina dificultăţi în a trece de Parlament. "Opoziţia (...) ceruse, de fapt, o figură independentă", notează agenţia. "Croitoru, care a reprezentat România la Fondul Monetar Internaţional între 2003 şi 2007, şi-a luat angajamentul să facă reformele structurale cerute de UE şi în special de FMI, de care depinde ajutorul de 20 de miliarde de euro", încheie AGI.