MENIU

Premierul Boc discută cu sindicatele pentru a pune la punct forma finală a bugetului

Foto: NewsIn
Mircea Geoană: Sper să ajungem la un acord comun cu sindicatele
Imagini de la Parlament
Preşedinte Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că sindicatul doreşte ca repartizarea efortului de criză să fie suportat de către toate instituţiile

Premierul Emil Boc discută la această oră cu sindicatele pentru a pune la punct forma finală a bugetului, după care documentul va fi adoptat de către Guvern şi depus la Parlament. Înainte de finalizarea bugetului, a avut loc la Parlament o şedinţă a coaliţiei, pentru că între PSD şi PD-L există divergenţe în ceea ce priveşte alocarea banilor pentru salarii şi pensii.

Înainte de întâlnirea cu premierul Emil Boc, preşedinte Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că sindicatul doreşte ca repartizarea efortului de criză să fie suportat de către toate instituţiile. "Problema de strângere a curelei să se facă la toate instituţiile statului, indiferent de importanţa lor. Actualmente, datele pe care le avem din buget nu reflctă această problemă", a spus Bugdan Hossu. Acesta a precizat că Administraţia Prezidenţială, Senatul, Camera Deputaţilor şi Curtea de Justiţie îşi măresc atât cheltuielile per ansamblu "în mod nejustificat", dar şi cheltuielile cu personalul şi cele cu serviciile şi achiziţiile de produse. 

Hossu, care a declarat că bugetul nu s-a discutat la nivelul ordonatorilor de credite, a adăugat că se doreşte reanalizaterea unor angajamente care pot duce la nefuncţionalitatea instituţiilor, exemplificând prin neplata orelor suplimentare în cazul instituţiilor subdimensionate ca personal.

În plus, spune Hossu, sunt necesare anumite corecţii şi alocări care să fie pe linia Uniunii Europene, cum este cazul Educaţiei şi Cercetării.

"Dorim ca măsurile anticriză discutate şi aprobate în comisie să facă parte componentă a legii bugetului pe 2009. În momentul respectiv nu le vor executa, iar noi suntem interesaţi ca măsurile să fie efectuate", a mai spus Hossu. 

Pe de altă parte, Mircea Geoană a declarat înaintea discuţiilor din această dimineaţă, dintre PSD şi PD-L, că întâlnirile cu partenerii sociali şi cu reprezentanţii patronatelor vor conduce la găsirea unei variante mai bune de buget şi la găsirea de soluţii pentru salvarea locurilor de muncă. 

"Sper să putem continua discuţiile cu sindicatele şi cu mediul de afaceri şi acest lucru să ne permită să ajungem la un pachet mai ambiţios de stimulare a economiei", a afirmat Geoană.

Social-democraţii vor ca Ministerul Educaţiei să obţină undă verde pentru un credit care să suplinească lipsa banilor de la buget. Aceasta în condiţiile în care Educaţia ar urma să primească doar 5,8% din PIB, faţă de 6%, cât îşi propusese ministrul Ecaterina Andronescu.

În plus, tot astăzi, se va discuta şi despre şefia Direcţiei Generale de Informaţii din Ministerul de Interne. În locul lui Virgil Ardelean, numit de Gabriel Oprea, social-democraţii l-ar dori pe Ionel Georgescu. Acesta este acum directorul adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Mircea Geoană s-a arătat încrezător că premierul îl va confirma în funcţie pe Geogescu, însă Emil Boc a declarat, în această dimineaţă, că nu a discutat că partnerii de la PSD despre acest subiect.

Sunt şi subiecte politice pe ordinea de zi. Între cele două partide există neînţelegeri şi în privinţa împărţirii funcţiilor în teritoriu. Două sunt judeţele cu cele mai mari probleme - Gorj şi Arad.