MENIU

Premierul Boc a discutat cu membrii Cabinetului detaliile legii unice de salarizare

Foto: Realitatea TV
Potrivit ministrului de Finanţe, executivul ia în calcul reducerea numărului de funcţii din sectorul public întrucât, în prezent, există 1.900.

Premierul, împreună cu mai mulţi miniştri şi secretari de stat, au modificat, astăzi, în cadrul unei întâlniri informale, grila de salarizare unitară a bugetarilor. Emil Boc i-a chemat la Palatul Victoria pe membrii Cabinetului ca să modifice unii coeficienţi din proiectul de lege din cauza nemulţumirilor exprimate de mai multe sindicate.

Magistraţii se plâng, de exemplu, că dacă se va aplica legea, salariile lor vor scădea, în medie, cu 60%, din 2010. Nici profesorii nu sunt mulţumiţi şi spun că, şi de această dată, vor rămâne Cenuşăreasa sistemuluii bugetar.

Guvernul va avea o ultimă rundă de negocieri cu sindicatele luni, astfel încât proiectul să fie gata până a doua zi, când vrea să demareze procedurile pentru asumarea răspunderii.

Potrivit ministrului de Finanţe, executivul ia în calcul reducerea numărului de funcţii din sectorul public întrucât, în prezent, există 1.900. Întrebat dacă nu crede că există riscul ca legea să fie modificată odată cu fiecare schimbare de guvern, ministrul de Finanţe a răspuns că unele modificări vor fi necesare.

"Din punctul meu de vedere, dacă s-ar întâmpla aşa ceva, ar fi o mare greşeală. În schimb, în raport cu principiile fundamentale-echitate, predictibilitate, simplitate şi transparenţă, ar fi o mare greşeală ca Guvernul să nu aibă în vedere orice altă îmbunătăţire pentru o lege echitabilă, transparentă, simplă. Pe parcursul anului 2010, an în care avem o anumită pauză de respiro, Guvernul, împreună cu sindicatele, patronatele, ne vom gândi, simultan cu procesul de reformă, cum putem să avem o mai bună exprimare a acestor nivele de salarizare pentru că, după cum vedeţi, aceşti coeficienţi încurcă pe multă lume", a declarat Gheorghe Pogea.
Mai multe articole despre:
sindicate salarizare grilă de salarizare