MENIU

Postul ITV riscă o amendă de 250.000 de lire pentru că a filmat cu camera ascunsă în centrele de plasament din România

Foto: dailymail.co.uk

Postul TV britanic ITV riscă o amendă de 250.000 de lire sterline pentru că a filmat cu camera ascunsă copii din centrele de plasament din România. Documentarul cutremurător, difuzat anul trecut în noiembrie, a fost realizat cu ajutorul Ducesei de York, Sarah Ferguson.

Autoritatea de reglementarea britanică s-a sesizat în urma unei plângeri depuse de fostul şef al Protecţiei Copilului din România, Mihaela Neagu. Aceasta spune că ancheta instituţiilor româneşti nu a găsit dovezi că micuţii ar fi trataţi necorespunzător.

În imaginile filmate la Centrul de Recuperare neuro-psiho-motorie Crinul Alb din Bucureşti apare o fetiţă dezbrăcată, legată de mâini şi de picioare.

Fostul şef al APC susţine ca imobilizarea cu bandaje este legală, ba mai mult este aplicată şi în alte ţări europene, inclusiv în Marea Britanie, pentru a împiedica pe micuţi să se autoflageleze sau să-i rănească pe ceilalţi copii.

Însoţiţi de Beatrice, fiica cea mare a ducesei de York, Sarah Ferguson şi reporterul televiziunii britanice ITN, Chris Rogers au realizat în noiembrie 2008 un documentar cu camera ascunsă în Centrul de Recuperare neuro-psiho-motorie şi asistenţă socială Crinul Alb din Bucureşti.

Aventura românească a ducesei de York a continuat într-un sat de romi de lângă Oradea, unde a stat de vorba cu o familie şi a deplâns condiţiile jalnice în care aceasta trăieşte. La final, Sarah Ferguson a promis că va strânge 200.000 de lire sterline pentru construirea unui centru familial pentru romi. În schimb, nu a venit cu niciun ajutor pentru copiii din orfelinate.

Documentar cu imagini şocante din orfelinatele româneşti, realizat de Sarah Ferguson, ducesa de York