MENIU

Portretul unui dictator

Opoziţia turkmenă în exil a anunţat, că se pregăteşte să revină în ţară, după moartea preşedintelui Saparmurat Niazov. El a murit în această noapte, la vârsta de 66 de ani, în urma unui stop cardiac.

Niazov, supranumit şi Turkmenbaşi, ceea ce se traduce prin "Conducătorul tuturor turkmenilor" a ajuns la conducere în 1985, când ţara făcea parte din URSS.În 1999 s-a auto-numit preşedinte pe viaţă. Şi-a acordat de cinci ori titlul de "Erou al Turkmenistanului". Ţara se află pe locul cinci în topul statelor cu cele mai importante rezerve de gaze naturale, iar el se află pe locul al treilea pe lista celor cinci dictatori principali ai lumii, listă întocmită de publicaţia New Statesman.

Iată câteva dintre măsurile care l-au adus pe acest loc. Niazov a rebotezat luna ianuarie Turkmenbaşi, iar luna aprilie cu numele mamei sale, a interzis baletul şi dinţii de aur - sfătuindu-i pe tineri să roadă oase, dacă vor să aibă dinţi sănătoşi. Un corp ceresc din constelaţia Taurus, un crater de pe Lună, un vârf de munte au primit numele lui Turkmenbaşi. De asemenea, străzi, ferme, o rasă de cai, cel mai lung canal din lume, un oraş, nave şi copii au fost numiţi după el. Se pieptăna ca Elvis, iar chipul său apare pe etichetele sticlelor de vodcă pe cutii de ceai şi alimente şi pe avioanele Turkmen Airlines. În capitala Aşhabad există o statuie din aur, care se roteşte după soare. Statui cu el şi mama sa sunt peste tot în Turkmenistanului.Când se întâlnea cu alţi preşedinţi le făcea cadou câte un cal!

A publicat mai multe cărţi de versuri, dar în 2004 închis toate bibliotecile de la ţară, pe motiv că ţăranii oricum nu citesc.Apoi a închis toate spuitalele din provincie, spunând că dacă oamenii sunt bolnavi pot veni în capitală să se trateze. De altfel, medicii nu mai depuneau jurământul lui Hipocrate, fiind nevoiţi să jure pe preşedinte. În 2006a ordonat ca perste o sută de mii de pensionari să nu mai primească banii, a redus pensiile altor 200.000 şi a orodnat ca aceştia să restituie statului banii primiţi în ultimii doi ani.

Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului Global Witness, Niazov ar avea o avere estimată la peste trei miliarde de dolari, plasaţi în străinătate, dintre care două miliarde ar figura în fondul valutar de rezervă de la Deutsche Bank. Pentru că nu are succesor, situaţia ar pudea deveni extrem de instabilă.
Mai multe articole despre:
deces Turkmenistan preşedinte