MENIU

Populaţia de panda va dispărea în două sau trei generaţii

Foto: wordpress.com

Panda gigant din China va dispărea în două, maxim trei generaţii, întrucât dezvoltarea economică a ţării distruge habitatul restrâns al animalelor, atenţionează WWF.

Simbolul Chinei, panda, este ameninţat de fragmentarea zonelor în care trăieşte. Acest lucru îi împiedică pe urşi să se împerecheze cu exemplare care nu fac parte din familie, spune Fan Zhizong, lider ecologist şi director al programului de protecţie a speciilor din cadrul World Wildlife Fund China.

"Dacă panda nu se poate împerechea cu cei din alte habitate, va dispărea în două, maxim trei generaţii. Trebuie să acţionăm acum", a spus Fan pentru ziarul Global Times.

Mulţi panda trăiesc în păduri de bambus care au sub 1,6 km lăţime, lăsându-i foarte vulnerabili la întâlnirile cu oamenii.

Reproducerea între panda din aceeaşi familie, care sunt extrem de selectivi când vine vorba de împerecherea în captivitate, duce la o rezistenţă scăzută la boli şi o rată mică de naşteri.

"Construcţia autostrăzilor în rezervaţiile naturale distruge habitatul urşilor panda, blocând migraţia, împerecherea şi schimbul sănătos de gene", a declarat Fan.

Numărul ursuleţilor panda a scăzut la 1.000 în anii '70, însă un program de conservare a dus la creşterea lor la 1.600, în prezent. Din păcate, potrivit WWF, 43% din habitate şi 29% din populaţia de panda nu sunt protejate eficient.
Mai multe articole despre:
China populaţie dispariţie urs Panda WWF extincţie