MENIU

Polanski nu va accepta extrădarea, dar e dispus să plătească orice cauţiune

Roman Polanski aflat în detenţie în Elveţia, nu va accepta extrădarea în SUA

Roman Polanski, aflat în detenţie în Elveţia, nu va accepta extrădarea în SUA, unde este anchetat pentru un fapt petrecut acum trei decenii, asigură avocatul lui, pentru care închiderea regizorului este \"o injustiţie excepţională\", într-un interviu publicat în ediţia de vineri \"Le Figaro\".

Potrivit avocatului, dacă ar fi pus în libertate, Roman Polanski nu ar părăsi Elveţia pe durata procedurii de extrădare, dorind să îşi stabilească rezidenţa la Gstaad. Mai mult, regizorul ar accepta chiar să poarte o brăţară electronică şi să plătească o \"sumă de bani semnificativă, date fiind mijloacele lui financiare\", spune Hervé Temime.

În ceea ce priveşte faptele de care cineastul este acuzat, avocatul aminteşte că aceste s-au petrecut acum mai bine de trei decenii şi, în plus, însăşi victima şi-a exprimat clar dorinţa ca toată afacerea să fie uitată. Pentru toate acestea, continuă Temime, Roman Polanki nu va accepta niciodată extrădarea în Statele Unite, de unde a fugit nu pentru a se sustrage justiţiei, ci \"pentru că a fost trădat de un judecător care nu a respecatat acordul încheiat între părţi\".

Roman Polanski a fost arestat pe 26 septembrie, la Zurich, unde urma să participe la Festivalul de Film pentru a primi un premiu pentru întreaga carieră, cu un mandat de reţinere american pentru fapte petrecute în 1977, în SUA, şi se află  în detenţie provizorie, în aşteptarea extrădării.

Samantha Geimer, adolescenta cu care Roman Polanski a întreţinut relaţii sexuale ilegale în 1977, este azi o mamă de 45 de ani, care a cerut justiţiei americane să abandoneze procedurile împotriva cineastului, pentru că acest capitol din viaţa sa este încheiat.

În 1977 Samantha avea 13 ani. Potrivit mărturiei sale în faţa marelui juriu reunit pentru a judeca faptele, în martie 1977, Roman Polanski i-ar fi cerut mamei acesteia permisiunea pentru a organiza o şedinţă foto cu Samantha în vila actorului Jack Nicholson din Hollywood Hills. Când adolescenta a ajuns în vilă, Roman Polanski a sedat-o folosind şampanie şi droguri, apoi a făcut o serie de fotografii cu ea goală în baie şi, în ciuda rezistenţei fetei, a reuşit să o forţeze să întreţină relaţii sexuale cu el.