MENIU

Pogea: Agricultorii vor putea garanta creditele cu certificate de depozit

Foto: rfi.fr
Gheorghe Pogea: Vom modifica o ordonanţă de urgenţă prin care vom extinde activitatea Fondului de Garantare Agricol inclusiv la emiterea certificatelor de depozit

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat după o discuţie cu ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, că Guvernul intenţionează să modifice o ordonanţă de urgenţă, care va permite agricultorillor să garanteze creditele cu certificate de depozit.

"Vrem să dăm drumul la un produs similar cu cel legat de Prima Casă, respectiv emiterea certificatelor de depozit. Atfel, un producător care are o anumită producţie de grâu o depune într-un depozit care este licenţiat, autorizat de către Ministerul Agriculturii. În baza acestei depuneri depozitul îi dă un certificat de depozit care este garantat de Fondul de Garantare, iar ţăranul român sau fermierul, cu acest certificat de depozit, se duce la bancă, iar banca îi dă banii necesari", a spus Pogea.

Pogea a menţionat că Ministerul Agriculturii urmează să întocmească o bază de date cu toate silozurile care există în România şi va face licenţierea acestora. "Vom modifica o ordonanţă de urgenţă prin care vom extinde activitatea Fondului de Garantare Agricol inclusiv la emiterea certificatelor de depozit. Ministerul Finanţelor Publice va capitaliza cu 10 milioane de euro acest fond de garantare agricol, care va sta la baza garantării certificatelor de depozit pe care ei le fac. Introducem în circuit producţia agricolă, o contabilizăm, o fiscalizăm, asigurăm resursele financiare producătorilor agricoli care în baza certificatului se duc la bănci şi vor primi aceşti bani", a declarat ministrul finanţelor.

S-a solicitat ca până joia viitoare aceşti paşi să fie clarificaţi. Potrivit lui Pogea, la discuţii au participat şi reprezentanţi ai CEC, BRD, BCR, Raiffeisen. 

Acest produs va fi în primul rând în sprijinul fermierilor, al bancherilor, al contabilizării producţiei agricole, al fiscalizării şi al eliminării concurenţei neloiale.

Mai multe articole despre:
Ilie Sârbu Gheorghe Pogea producători agricoli