MENIU

Ploile din ultimele 24 de ore au afectat 55 de localităţi, conform bilanţului IGSU

Foto: RTV

Un număr de 55 de localităţi din 15 judeţe şi Bucureşti au fost afectate de precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore, sute de gospodării, locuinţe, subsoluri, străzi şi pasaje fiind inundate, conform unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, în intervalul duminică ora 8.00 - luni ora 5.00, au fost afectate 526 de gospodării şi anexe, 38 de locuinţe, 6 obiective socio-economice, 32 subsoluri, 7 străzi, 3 pasaje, 9 podeţe, un stadion, din 55 de localităţi de pe raza a 15 judeţe, precum şi a municipiului Bucureşti.

Pompierii au intervenit cu 62 de ofiţeri şi 782 de subofiţeri, cu 161 autospeciale şi  93 de motopompe, împreună cu membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă -119 persoane, 4 buldoexcavatoare, 19 motopompe, 6 vidanje, 2 vole şi un tractor. La acţiunile pompierilor au mai participat 25 de ofiţeri şi 261 de agenţi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, dar şi 21 de jandarmi.

În Bucureşti, în cele şase sectoare, au fost inundate 160 de gospodării şi 3 obiective socio-economice, iar şase copaci au fost rupţi de vântul puternic, căzând pe carosabil. Cel mai afectat a fost sectorul 4, unde ploile torenţiale au inundat 85 de gospodării, Spitalul  Clinic de Urgenţă pentru copii "Marie Sklodowska Curie" şi Căminul de Bătrâni de pe Şoseaua Olteniţei.

În Braşov, în satul Şimon din Bran au fost evacuate persoanele din 16 locuinţe, fiind afectate 11 gospodării şi două autoturisme, iar o anexă gospodărească a fost distrusă în urma alunecărilor de teren. În satul Poarta din aceeaşi comună, o femeie a fost rănită în urma prăbuşirii locuinţei din aceeaşi cauză. De asemenea, o conductă de gaze a fost dislocată din cauza aluviunilor, iar drumul comunal a fost blocat. În oraşul Râşnov, o alunecare de teren a provocat prăbuşirea unei locuinţe şi rănirea unei persoane.

În municipiul Săcele, cartierul Gârcin au fost evacuate 21 de persoane din patru locuinţe. În oraşul Zărneşti, din cauza atingerii cotei de pericol a pârâului Bârsa, au fost evacuaţi cinci copii dintr-o locuinţă. De asemenea, au fost inundate trei subsoluri, o casă şi un obiectiv socio-economic. În comuna Vulcan, Drumul Judeţean 112B este blocat din cauza unor fisuri apărute la podul de pe pârâul Bârsa. În municipiul Braşov, oraşul Victoria şi comuna Timişu de Sus au fost inundate o gospodărie, patru subsoluri şi un obiectiv socio-economic.

La Sibiu, în cabanele Negoiu şi Bărcaci sunt blocaţi 50 de turişti. Totodată, au mai fost inundate 84 de gospodării în comuna Racoviţa şi opt locuinţe în comun Porumbacu. De asemenea, Transfăgărăşanul a fost blocat pe un sens de circulaţie între km 127 - 131, în urma căderilor de grohotiş şi stânci.

În judeţul Dâmboviţa, în urma precipitaţiilor au fost afectate 146 de gospodării şi patru case din satul Româneşti, comuna Potlogi. De asemenea, în satul Fântânele au fost afectate zece gospodării, în timp ce la Moreni şi Corbii Mari au fost inundate câte patru locuinţe.

În Craiova au fost inundate nouă gospodării, şapte străzi şi trei pasaje, în restul judeţului Dolj fiind afectate alte 12 locuinţe.

În judeţul Olt, în municipiul Caracal, au fost inundate patru locuinţe, alte 11 gospodării fiind afectate.

În judeţul Constanţa, ploile au inundat şapte subsoluri, şase beciuri, o curte, un garaj, parterul unei case şi un obiectiv socio-econimic din municipiul Constanţa şi cinci beciuri, două curţi şi două anexe din comunele Lazu şi Valu lui Traian.  În Ilfov, au fost inundate 26 de gospodării, opt locuinţe şi un obiectiv socio-economic din două oraşe şi opt comune. În Vâlcea au fost afectate cinci locuinţe sociale şi 12 gospodării din municipiul Drăgăşani şi comuna Diculeşti.

De asemenea, fenomenele meteorologice au afectat şi judeţele Alba, Argeş, Giurgiu, Prahova, Suceava, Teleorman şi Tulcea, dar într-un grad mai scăzut, se mai arată în comunicatul IGSU.