MENIU

Platoul din Sighişoara unde trebuia construit Dracula Park va fi împădurit

Foto: wordpress.com

Pe Platoul Breite din Sighişoara, prima locaţie pentru proiectul "Dracula Parc", urmează să fie plantaţi 500 de stejari, acţiune care are loc în cadrul proiectului "Plant for the Planet".

Rezervaţia Naturală "Stejarii Seculari de la Breite" se află în custodia Fundaţiei "Mihai Eminescu Trust", patronată de moştenitorul Coroanei Britanice, Prinţul Charles şi a Consiliului Local Sighişoara.

Cei 500 de puieţi de stejari, crescuţi în pepiniera Ocolului Silvic Sighişoara, unde au fost plantaţi în anul 2006 din ghinde culese de copii de pe acest platou, urmează să fie plantaţi de 500 de elevi. Acţiunea face parte din campania "O pădure pentru fiecare şcoală", care a debutat în această primăvară în Podişul Târnavelor. 

În noiembrie 2001, platoul a fost propus ca amplasare pentru proiectul Dracula Park, dar, la intervenţia UNESCO, locaţia parcului a fost schimbată.

"Legătura platoului Breite cu oraşul Sighişoara a fost dintotdeauna foarte strânsă, acesta oferind sighişorenilor un spaţiu unde puteau să-şi pască turmele de porci şi bovine, necesarul de lemn pentru construcţii, dar şi un loc de recreere şi petrecere a timpului liber. În ultimii 50 de ani, însă, platoul a fost supus unor intervenţii destructive din partea omului: au fost planuri pentru construirea unui aeroport, s-a extras lemn de stejar pentru necesităţile Uniunii Sovietice, au fost aruncate în aer tulpini şi rădăcini de stejar şi s-a încercat amenajarea acestui spaţiu ca şi teren agricol pentru cultivarea cerealelor", a declarat Constantin Teşculă, muzeograf la Muzeul de Istorie Sighişoara. 

Arealul natural protejat are 120 de hectare de pajişte, din care 70 de hectare sunt acoperite de o rezervaţie de stejari seculari, unici în Europa Centrală şi de Est, cu vârste de 400-500 ani, diametre între 1 şi 1,8 metri şi înălţimea medie de 12 până la 20 metri.

Rezervaţia de stejari seculari de pe păşunea Breite cuprinde specia Stejar peduncular (Quercus robur), cel mai bătrân arbore viabil, cu posibilitate de reconstrucţie ecologică.