MENIU

Plata pe card a salariului la stat, neconstituţională

FOTO: tehnopol.ro

Curtea Constituţională a decis că folosirea cardurilor pentru plata salariilor în instituţiile publice încalcă dreptul de proprietate, prin comisioanele reţinute şi prin plafonarea sumelor ce pot fi extrase zilnic.

Obligarea personalului din instituţiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului condiţionează folosinţa acestor bunuri de existenţa bancomatelor şi automat de voinţa unor persoane juridice private (bănci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane, arată magistraţii Curţii Constituţionale (CCR) în motivarea deciziei din 16 iunie, când au declarat neconstituţionale mai multe articole de lege privind plata pe card a salariilor din administraţie.

„În aceste condiţii“, arată CCR, „se ajunge la micşorarea drepturilor salariale ale persoanelor din instituţiile publice, fără a se ţine cont de consimţământul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, fiind ţinuţi de limitarea zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă“.

Citeşte mai mult

 

 

Mai multe articole despre:
Curtea Constituţionala card salarii CCR