MENIU

Plasamentele în obligaţiuni

Foto: selectproperty.com

Atunci când se prefigurează o perioadă de scădere a dobânzilor pe piaţă monetară este un moment propice de a cumpăra obligaţiuni emise anterior acestei perioade şi care, din acest motiv, vor continua să bonifice o dobândă mai ridicată decât media pieţei. Procedând în acest fel, riscul asumat este mai mic, din toate punctele de vedere.

Cunoscătorii ştiu că şi cumpărarea de obligaţiuni poate fi riscantă, dacă orizontul avut în vedere este unul mai scurt decât maturitatea acestor titluri. Cine cumpără astfel de titluri şi le păstrează până la scadenţă va încasa dobânda şi suma investită, deci, din punctul său de vedere, totul decurge fără surprize.

Pentru cei care nu sunt însă dispuşi să aştepte atât de mult, intenţia de a vinde înainte de maturitatea titlurilor îi face dependenţi de evoluţia preţului acelor obligaţiuni pe piaţă. În acest caz, dacă se întâmplă că dobânzile să fie în creştere, preţurile obligaţiunilor vechi vor urma un trend descendent, pentru că investitorii vor prefera să cumpere titluri noi emise la dobânzi mai mari decât să aloce banii pentru obligaţiuni deja existente şi care bonifică o dobândă mai mică.

Citeşte mai mult despre investiţia în obligaţiuni în Business Stadard.

Mai multe articole despre:
investiţie dobânzi obligaţiuni plasamente